6.2 C
Belgrade

Sadnjom „CF ružičnjaka” obeležen Dan retkih bolesti

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović učestvovala je danas, povodom Dana retkih bolesti, u sadnji „CF ružičnjaka” ispred Klinike za pulmologiju UKCS. Ovim činom pružena je podrška obolelima od cistične fibroze. Sadnja 65 ruža u obliku pluća predstavlja zaštitni znak svih saboraca koji su deo sistema u poboljšanju lečenja i kvaliteta života obolelih.

Vesna Vidović je prisutne goste pozdravila u ime Grada Beograda i zahvalila organizatorima na pozivu za učešće u ovom skupu.

– Danas obeležavamo Međunarodni dan retkih bolesti i u to ime sadimo 65 sadnica ruža u obliku pluća, koja su simbol zajednice obolelih od cistične fibroze. Ovo je drugi put da se ovakav jedinstven ružičnjak sadi u našem gradu i izuzetno smo ponosni na to. Ovakva inicijativa značajna je celoj našoj zajednici budući da čini ovu retku bolest vidljivom i pokazuje da oboleli nisu sami u svojoj borbi – rekla je zamenica gradonačelnika.

Ona je poručila da oboleli od cistične fibroze nisu neki daleki ljudi, oni su naše komšije, prijatelji, poznanici, naši sugrađani koje svakodnevno susrećemo, o kojima brinemo i ne zaboravljamo ih.

– Znamo da se bore sa mnogim izazovima, ali nadu uliva činjenica da se pravilnom negom, terapijom i podrškom obolelima može pomoći da imaju bolji kvalitet života. Zato je važno da i na ovaj način podignemo svest o cističnoj fibrozi i pružimo podršku obolelima i njihovim porodicama – rekla je Vidovićeva.

U ime Grada Beograda zahvalila je Udruženju za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom, Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i svima onima koji svakog dana suštinski brinu, a danas i ovako simbolički čine vidljivom ovu retku bolest.

– Svi zajedno treba da pokažemo solidarnost i podršku, ne samo danas već i svakog dana u godini. Kao zajednica učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo i uvek ćemo biti tu za vas. Verujem u budućnost u kojoj će parkovi cvetati, a bolesti biti izlečene – poručila je Vesna Vidović.

Pored članova Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom, u sadnji su učestvovali i predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i obrazovanja, RFZO-a, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, Klinike za pulmologiju i Nacionalne organizacije za retke bolesti.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °