4 C
Belgrade

Sajam zimnice „Jesenja kuhinja“ u voćnoj Grockoj

Sajam zimnice na autentičnoj Gročanskoj čaršiji, zaštićenoj prostornoj kulturno-istorijskoj celini od velikog značaja za Srbiju, protekao je 30. septembra u znaku „Jesenje kuhinje“ u voćnoj Grockoj i predstavljanja dragocene nematerijalne kulturne baštine u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ sa temom „Održivo nasleđe“.

Stara varoš kraj Dunava iz godine u godinu s radošću dočekuje kulturno-turističku manifestaciju „Dani evropske baštine”, u skladu sa lepotom i bogatsvom svog okruženja.

Predstavljanje domaćih plodova, domaće radinosti i nematerijalne kulturne baštine deo je manifestacije „Dana evropske baštine – Održivo nasleđe” koji opština Grocka organizuje u saradnji sa JP „Pijace i zelenilo” u Grockoj i Centrom za kulturu Grocka – ustanovom kulture opštine Grocka.

Događaj revijalnog i takmičarskog karaktera je otvorio predsednik opštine Grocka Dragan Pantelić, a na Letnjoj sceni ispred Opštine Grocka, predstavljen je bogat svečani kulturno-umetnički program, koji je za ovu važnu priliku vodila Zorica Atić, direktorka ustanove kulture Opštine Grocka. U manifestaciji su učestvovala brojna Udruženja žena, i stari zanati iz Grocke, Beograda i Srbije, te je bilo učesnika iz Beograda, sa Kopaonika, iz Valjeva… (pčelari, melemi, grnčari, narodna radinost, bonbondžije…), restorani, vinarije i destilerije. A tokom svečanog dela programa, prestavila se i nematerijalna kulturna baština koju su ubedljivo demonstrirali KUD „Stevan Štrbac“ iz Vrčina, sa izvođačkim dečjim folklornim ansamblom „Lane“, učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke na harmonici i Etnopevačka grupa u pratnji profesora škole na tardicionalnim instrumentima, predškolci PU „Lane“ iz Grocke u bojama jeseni i najmlađi Narodni orkestar iz Grocke.

Posetioci su imali priliku da uživaju u prezentacijama mnogih đakonija slane i slatke zimnice, ali i meda, melema, čajeva i ostalih domaćih proizvoda. Pored degustiranja specijaliteta domaćica iz Grocke i Srbije, posetioci su mogli da razmene recepte i savete za zimnicu, a organizovano je i takmičenje za najukusniji džem, kao i za najlepše dekorisanu jesenju tezgu, jer je Sajam zimnice osmišljen je da delom bude i takmičarskog karaktera, sa prigodnim i lepim nagradama. Birao se najbolji i najukusniji džem koji se krčkao na licu mesta, kao i najlepše dekorisan štand, a u nezavisnom žiriju su bila i poznata lica aktivna na promociji i očuvanju kulturne baštine, kao što su Smiljana Popov, novinarka, i umetnice Mika Lovre i Milica Živadinović.

Divan dan i javni skup u slikovitom ambijentu upotpunili su i mnogobrojni posetioci i dragi gosti. Među njima su svakako važne zvanice i dragi gosti predstavnici Sekretarijata za priredu Grada Beograda kao organizatora manifestacije „Dani evropske baštine“, g-đa Nada Zec, kkoordinatorka i duša ove dragocene manifestacije pune dve decenije, Marija Vuković, rukovodilac sektora za turizam, i podsekretar Radenko Durković, koji su svojim prisustvom podržali i uveličali događaj organizovan u cilju negovanja kulturnog nasleđa naše zemlje.

Žiri i nagrade: *Žiri za najbolji džem radio je u sledećem sastavu: kulinar i gastronom, majstor za zimnicu, g-din Milorad Miša Živanović iz Grocke, vrsna domaćica iz Begaljice g-đa Dragica Milenković, i poznata novinarka i gastronom, Smiljana Popov, autorka i urednica TV serijala „Beograd za početnike“ iz Beograda. Nagrađeni su 1. Unija žena Kaluđerica, 2. Seosko domaćinstvo Tomić – Kriva reka, Kopaonik, Dragan Žujović sa zimnicom iz Valjeva. * Žiri za najlepši štand je imao zadatak da obiđe izložbeni deo sajma, sa preko 40 učesnika, i odabere najlepši, najkreativniji, najprivlačniji štand, kojima su takođe uručene prigodne nagrade. Ovaj Žiri radio je u sastavu: Mika Lovre, slikarka, dr um. Milica Živadinović, slikarka, Gordana Zarić, pomoćnica direktora JP «Pijace i zelenilo». Nagrađeni su 1.Udruženje žena Vrčin, Žene Begaljice, Udruženje Dve moje zlatne ruke, Zvezdara. Sponzor Taperver je dodatno nagradio svojim proizvodima Željka Stanojevića, pčelara iz Begaljice, udruženje žena iz Dražnja, i Udruženje žena iz Zaklopače.

beogradski.rs / GO Grocka

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °