0.4 C
Belgrade

Sakupi, sortiraj, kompostiraj – Za škole bez otpada

Koji su pravilni načini sakupljanja, sortiranja i kompostiranja otpada mogli su da nauče osnovci Surčina na ekološkoj radionici Udruženja građana “Sredina”, koja je održana u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. Predavači iz ovog udruženja poručili su da je pravilno upravljanje otpadom prvi korak u zaštiti životne sredine.

Kako je istakla Tamara Petković predstavnica Udruženja građana “Sredina” oni su došli kako bi uradili finalnu edukaciju u projektu “Sakupi, sortiraj, kompostiraj – za škole bez otpada”. Projekat je finansiran od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda i u okviru ovog projekta u poslednjih šest meseci održana je serija edukacija gde su deca naučila šta je to sistem kompostiranja. Takođe, ovaj sistem je uspostavljen u tri osnovne škole.

Sve što su naučili o različitim vrstama otpada, značaju selekcije i reciklaže učenici će moći da primene u sopstvenoj obrazovnoj ustanovi, od čega će i njihova škola imati određene koristi. U školi su postavljene kante za primarnu separciju otpada, odakle će u narednim godinama operateri ovlašćeni za odnošenje otpada, sve ono što je prikupljeno od PET otpada i aluminijumskih limenki odnositi i škola će od toga imati odgovarajuće benefite. Takođe, deca će imati iskustvo koje će primeniti u svojim domaćinstvima , da nauče svoje roditelje, kao i da mlađima prenesu svoja znanja o recikliranju.

beogradski.rs

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
0.4 ° C
3.7 °
-0.3 °
95 %
0.9kmh
75 %
Уто
3 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
3 °

Servisne vesti