18.6 C
Belgrade

Saobraćajni poligon za edukaciju dece na teritoriji opštine Surčin

Gradska opština Surčin i Udruženje građana „Asocijacija za bezbednost u saobraćaju“, u saradnji sa direktorima surčinskih osnovnih škola, tokom juna meseca, realizuju projekat „Mobilni edukativni saobraćajni poligon za decu“ namenjen učenicima od prvog do trećeg razreda. Akcija je počela juče, u OŠ „22. oktobar“ u Surčinu, danas je održana u OŠ „Vuk Karadžić“, a u preostalim školama realizovaće se do 16. juna 2021. godine, kako bi svi učenici mlađeg uzrasta mogli da upotpune svoje znanje o pravilnom ponašanju u saobraćaju.

Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Surčina imali su danas priliku da uče o pravilima bezbednosti u saobraćaju kroz rad na saobraćajnom poligonu specijalno postavljenom za edukaciju dece. Cilj ovog poligona je da u bezbednim uslovima nauči decu pravilnom ponašanju u saobraćaju a realizaciju projekta su obišli ispred Gradske opštine Surčin, Milisav Marković, pomoćnik predsednika opštine i Sanja Karadžić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

-Svrha ovakvog vida edukacije je da deca aktivno učestvuju u saobraćaju na bezbedan način i nauče pravilno da koriste pešačke prelaze kroz vežbe na poligonu i kraćeg predavanja na temu bezbednosti dece u saobraćaju – istakao je dipl.ing. Boris Runac, koordinator programa, i dodao da se deca prvo kreću na poligonu kao pešaci i pažljivo prelaze ulicu na pešačkom prelazu i semaforu, dok ostala deca za to vreme voze automobilčiće i uče da poštuju saobraćajna pravila u ulozi vozača. Nakon toga se menjaju uloge i na kraju časa sa instruktorima vožnje, svi učenici dobijaju informatore o bezbednom ponašanju učesnika saobraćaja u vidu vozačkih dozvola na saobraćajnom poligonu.

Iz gradskog budžeta izdvojena su sredstva u iznosu od 3 miliona dinara kako bi u Surčinu bili realizovani planirani projekti koji se odnose na bezbednost u saobraćaju, istakla je Sanja Karadžić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti GO Surčin.

-Program za unapređenje bezbednosti saobraćaja, koji je Gradska opština Surčin dostavila Sekretarijatu za saobraćaj grada Beograda u decembru mesecu prošle godine obuhvata tri segmenta. Prvi segment se odnosi na podelu besplatnih auto sedišta za sve bebe rođene na teritoriji opštine Surčin. Drugi segment se odnosi na finansiranje projekata udruženja građana, koji se upravo danas ovde odvija u dvorištu škole „Vuk Karadžić“ u Surčinu i treći segment je finansiranje projekata osnovnih škola sa teritorije opštine Surčin, na navedenu temu, koji škole realizuju kroz likovno literarne radove sa svojim učenicima, od kojih će najbolji biti nagrađeni vrednim nagradama – izjavila je Sanja Karadžić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti GO Surčin, i dodala da Gradska opština Surčin preduzima sve mere u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja svih učesnika u saobraćaju, a posebnu pažnju posvećuje deci i mladima.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
broken clouds
18.6 ° C
19.2 °
17.6 °
40 %
0.9kmh
75 %
Пон
18 °
Уто
22 °
Сре
26 °
Чет
28 °
Пет
27 °