19.6 C
Belgrade

Šapić: Benefiti novog sistema javnog prevoza i za Beograđane i za Upravu grada

Novi sistem javnog prevoza „Beograd plus”, koji je počeo s radom pre tri dana, funkcioniše bez problema. Biće potrebno još neko vreme da se svi korisnici informišu o načinima kupovine i cenama karata, na čemu je trenutno fokus, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. On je u izjavi za TV Kurir izrazio očekivanje da će do kraja sedmice na svim stajalištima javnog prevoza biti nalepljen informativni plakat, napominjući da se u autobusima na LED ekranima već nalaze. 

– Suština je da je naplata javnog prevoza konačno prešla u ruke Grada Beograda, da je prevoz daleko jeftiniji, a plaćanje jednostavnije. Verujem da će vremenom ljudi shvatiti da je ovo kvalitativna promena. Kako vreme bude odmicalo, na nama je da poboljšavamo i druge aspekte javnog prevoza – rekao je Šapić. 

Plaćanje je trenutno moguće SMS porukom ili kupovinom papirne karte na jednom od deset prodajnih mesta. Mreža prodaje će se širiti tokom leta kada se očekuje da počne s radom i aplikacija u okviru projekta „Pametno upravljanje javnim prevozom”, koji je deo većeg projekta „Beograd – smart siti”, dodao je gradonačelnik. 

Šapić je ocenio da nije bilo lako implementirati novi sistem, te da su se ranije svi sklanjali od problema. 

– Sistem javnog prevoza prethodnih dvanaest godina svi su kritikovali, ali se niko nije usudio da uđe u konflikt. Jasno mi je i zbog čega, jer se može primetiti kakva kampanja se prethodna tri meseca vodi protiv mene. Ali, očekujem da u periodu koji je ispred nas prednosti osete, pre svega, Beograđani zbog nižih cena, ali onda i mi kao Gradska uprava zbog veće naplate te nakon svega opet Beograđani, jer ćemo obnavljati vozni park – naveo je Šapić. 

Gradonačelnik se osvrnuo i na naslove u pojedinim medijima koji su proteklih dana, otkako je novi sistem uveden, propagirali doslovce krađu prilikom kupovine putem SMS poruke.

– Grad je protiv krađa pripremio mere tako da će svaka SMS poruka imati svoj jedinstveni broj koji će „Beli”, koji je od sada jedino ovlašćeno službeno lice za kontrolu karata, ukucati i nakon toga dobiti kontrolnu poruku na telefonu osobe koja ju je poslala. Ako ne stigne kontrolna poruka, to znači da je falsifikat i da je stigla sa druge strane. Sramota je da se propagira bilo koja vrsta krađe, kao i podmetačine – rekao je gradonačelnik i dodao da kada kontrolor ustanovi da neko nema kartu, dobija kaznenu od pet hiljada dinara.

On je poručio građanima da je Grad učinio sve da se krađe svedu na minimum i da ih čak uopšte ne bude.

– Duboko verujem da su Beograđani savesni i da ćemo ovim značajnim umanjenjem cena karata vratiti poverenje građana u svoj grad. Prvo, treba da znaju gde zaista odlazi novac, drugo – da prevoz bude zaista maksimalno pristupačan svim građanima i jednostavniji, te da nas onda zaista bude sramota ako ne platimo kartu. Potpuno sam siguran da kada sistem zaživi, neće biti potrebe za nekim vidom represije i kontrole i da će biti najnormalnije da svi kupuju kartu. Verujem u Beograđane, a takođe verujem i da će sistem koji smo uspostavili biti zaista efikasan – zaključio je prvi čovek Beograda.

beogradski.rs / Kurir TV

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °