26.4 C
Belgrade

Šapić: Bezbedne zone za sigurno odrastanje

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i zamenica gradonačelnika Vesna Vidović poželeli su danas dobrodošlicu đacima prvacima u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić” na Zvezdari. 

Šapić je poželeo prvacima, kao i roditeljima, uspešan početak novog životnog razdoblja. 

– Školski dani nose radost, ali i obavezu i svakako predstavljaju najlepši period života. Posle deset godina vođenja opštine Novi Beograd, mnoge nagrade sam dodelio najboljim učenicima, a sad ta deca već postaju odrasli ljudi koji će preuzimati najvažnije funkcije u vođenju našeg grada i države. Zato je na nama da im obezbedimo najbolje uslove obrazovanja i da im omogućimo bezbednost tokom školovanja – kazao je prvi čovek prestonice. 

On je istakao da će se tokom nastupajuće školske godine percipirati najbitniji problemi, a da se od naredne priprema set ozbiljnih ekonomskih mera koji će roditeljima olakšati polazak u školu njihove dece. 

– Set mera biće pripremljen za sve učenike u narednih nekoliko meseci. Sa merama ćemo izaći kada one budu sistemski pripremljene, da ne bi sve opet ostalo na praznoj priči – istakao je Šapić, uz podsećanje da smo se prethodnih godina naslušali raznih obećanja. 

Gradonačelnik je u izjavi za medije najavio formiranje radne grupe koja će Vladi Srbije uputiti zahtev za formiranje bezbednih zona oko škola i vrtića. 

– Ideja je da se u saradnji sa policijom i pravosudnim organima proglase bezbedne zone u dvorištima škola i vrtića, u parkovima i na igralištima oko samih škola, jer tu naša deca provode najviše vremena. U tim zonama bi kaznena politika bila drastično rigoroznija za počinioce krivičnih dela, a tu pre svega mislim na one koji diluju narkotike ili vrše nasilje nad učenicima. Ako bismo uspeli da zakonski sprovedemo te bezbednosne zone, mislim da bi naša deca u školama i vrtićima bila neuporedivo bezbednija, a roditelji bezbrižniji. Naravno da se naša država bori protiv kriminala u svim segmentima društva, ali ova inicijativa samo znači da imamo i prioritete, te da želimo da na sve moguće načine zaštitimo one na kojima naša zemlja u budućnosti treba da počiva, a to su naša deca – zaključio je gradonačelnik Šapić.

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović je istakla da je ove godine u beogradske škole krenulo 17.230 đaka pravaka, napomenuvši da je to najveći broj prvaka u Beogradu u poslednjih 15 godina. 

– S obzirom na to da će jedan od prioriteta ove gradske vlasti biti deca, ovaj podatak nas posebno raduje. Pored najave gradonačelnika da ćemo se pobrinuti za bezbednost dece, ulagaćemo i u obrazovanje i rekonstrukciju škola. Gledaćemo da obezbedimo i dodatne kapacitete u vrtićima i školama u onim naseljima gde za tim postoji potreba – navela je Vidovićeva. 

Događaju je prisustvovao i gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić i predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
26.8 ° C
26.9 °
25.2 °
36 %
4.6kmh
0 %
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
25 °
Уто
27 °
Сре
27 °