6.2 C
Belgrade

Šapić: Bg praksa šansa za početak uspešne karijere

Gradonačelnik Aleksandar Šapić prisustvovao je danas u Starom dvoru svečanoj dodeli diploma studentima povodom završetka univerzitetske radne prakse „BG praksa 2022” i tom prilikom izrazio nadu da će ovi mladi i uspešni ljudi sutra preuzeti najvažnija i najodgovornija mesta u prestonici. 

– Ovaj program može da vam pomogne kao praktično iskustvo iz oblasti za koju se obrazujete i pripremate. Razmotrićemo da li postoji mogućnost da još veći broj studenata bude uključen u rad gradskih preduzeća, ustanova kulture i drugih institucija grada. Mislim da je posle završetka studiranja najteži taj početak dok mlad čovek ne ovlada i praktičnim veštinama, a ova praksa bi mogla da vam pomogne u tome – rekao je gradonačelnik.

On je istakao da se nada da su sva gradska preduzeća, ustanove i čitav gradski aparat bili na visini svog zadatka te da su mentori bili velika pomoć studentima u savladavanju budućeg posla.

– Otvoreni smo za sve sugestije kako bi se ovaj proces prenošenja praktičnih veština na mlađe generacije ubuduće još više unapredio. Što se tiče mene i Gradske uprave, vrata su vam širom otvorena – rekao je Šapić, koji je poželeo polaznicima Bg prakse puno sreće u životu i poslu kojim se budu bavili te izrazio nadu da im je praksa u Gradu Beogradu pomogla da sutra budu uspešni. 

Prof. dr Vladan Đokić rektor Univerziteta u Beogradu je zahvalio Gradu Beogradu što je prepoznao Univerzitet kao svog partnera u jednom ovakvom projektu i podsetio da se radi o kontinuiranom projektu koji traje već jedanaest godina.

– Ovaj projekat je veoma značajan kako za Beogradski univerzitet kao najznačajniju obrazovnu ustanovu u zemlji, tako i za Grad i njegove ustanove jer time pokazuju društvenu odgovornost. Očekujem da ćemo u narednom periodu imati više ovakvih mogućnosti, da se što više mladih po završetku školovanja uključi u ovakve projekte, da stipendije koje dobijaju za ovaj posao budu povećane i da sve to ide u prilog dobrobiti našeg grada i društva – rekao je rektor Đokić.

Marina Račić, mentor iz Javnog komunalnog preduzeća „Pogrebne usluge”, istakla je da ovo preduzeće u programu Bg praksa učestvuje od samog početka, te da mnogi od praktikanata sada tu i rade, dok su pojedini produžili svoje karijere u medijima ili drugim oblastima.

– U početku nismo bili uvereni da će biti zainteresovanih za praksu u našem preduzeću, međutim svi naši studenti su uspevali da se uklope u ovu specifičnu delatnost – navela je ona. 

Student Geografskog fakulteta Mihajlo Radić, koji je praksu stekao u Sekretarijatu za saobraćaj, zahvalio je u ime svih polaznika na saradnji i dodao da je još na trećoj godini fakulteta imao želju da učestvuje u Bg praksi.

– Mislim da Bg praksa predstavlja savršenu priliku za studente završnih godina. Posao u struci je nešto čemu svi težimo i zato mislim da je ovo iskustvo korak u pravom smeru i odlična osnova za dalju nadogradnju. Iako sam praktikant, bio sam uključen u sve tekuće projekte sektora, mogao sam da učim, predložim i izložim svoje ideje. Kao rezultat posvećenog rada, nekoliko dana pred kraj prakse usledila je ponuda za zaposlenje koju sam za zadovoljstvom prihvatio, spreman da opravdam ukazano poverenje – kazao je Mihajlo Radić. 

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °