6.2 C
Belgrade

Šapić: Iskustva Sankt Peterburga za kvalitetniji život sugrađana

Gradonačelnik Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru delegaciju Sankt Peterburga koja boravi u srpskoj prestonici u sklopu unapređenja saradnje dva grada.

Delegaciju Sankt Peterburga predvodi član Vlade Sankt Peterburga Jevgenije Dmitrijevič Grigorjev, a sastanku je, pored ostalih, prisustvovao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić poželeo je dobrodošlicu delegaciji iz Sankt Peterburga i izrazio želju da se saradnja dva grada proširi, učini kvalitetnijom, a po pitanju određenih stvari i konkretizuje.

– Uveren sam da za Beograd može da bude veoma korisno da sarađuje sa Sankt Peterburgom. Odnosi Srbije i Rusije su izuzetni i to ne važi samo za sadašnje vreme već za godine, decenije i vekove koji su za nama. Potenciraću konkretniju saradnju u raznim oblastima, a dogovorili smo formiranje radnih grupa čiji će zadatak biti intenzivna komunikacija koja treba da rezultira određenim dobrobitima koje će osetiti građani Beograda, ali i Sankt Peterburga. Tu pre svega mislim na kulturu, sport, privredu, turizam, ekonomiju i infrastrukturu – rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, Beograd može da iskoristi mnoga iskustva velikog i „ozbiljnog” grada kakav je Sankt Peterburg.

– Naravno, sve to ima za cilj poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života naših sugrađana. Verujem da će nakon ove posete i intenziviranja saradnje mladi ljudi iz Beograda imati priliku da bolje upoznaju istoriju Sankt Peterburga, što isto važi i za drugu stranu, da ima šansu da upozna Beograd. Formalizovanjem ovog sporazuma otvaramo vrata novim prijateljstvima i prilikama za saradnju. Bez obzira na to što smo kroz istoriju imali dobre odnose, oni nadalje mogu da budu samo još bolji, čvršći i konkretniji – zaključio je Šapić.

Jevgenije Dmitrijevič Grigorjev je zahvalio gradonačelniku Aleksandru Šapiću i Gradu Beogradu na gostoprimstvu koje su, kako je rekao, osetili već sa prvim koracima u Beogradu. Takođe, preneo je najlepše želje svim Beograđanima od gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova.

– Sada otvaramo novo poglavlje u odnosima Sankt Peterburga i Beograda, a odavno smo uspostavili mostove prijateljstva koji nikada ne razdvajaju naše građane. Baza je svakako naša saradnja u svim oblastima koje su pre svega korisne i za Beograd i za Sankt Peterburg. Danas smo otvorili Informativno-poslovni centar Sankt Peterburga u Beogradu, koji će pomoći nastavku uspostavljanja novih pravaca ekonomske saradnje između naša dva grada – istakao je Jevgenije Dmitrijevič Grigorjev.

U ime Beograda, sastanku su prisustvovali gradski menadžer Miroslav Čučković, glavni urbanista Marko Stojčić, sekretar za privredu Nikola Kožović, sekretar za sport i omladinu Nikola Penić i sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °