10 C
Belgrade

Šapić: Licitacijom za splavove do uređenog Savskog keja

U narednih deset-petnaest dana biće raspisan konkurs za licitaciju budućih lokacija za splavove na Savskom keju, a telefonski broj kancelarije u kojoj zainteresovani građani mogu da dobiju sve informacije je na sajtu Sekretarijata za privredu, izjavio je za Beoinfo gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

– U međuvremenu će biti dovedene električna energija i voda, i svaka lokacija za splav će imati svoj priključak. To će značiti da su splavovi legalno postavljeni, te će se za njih plaćati zakup prostora, kao i utrošak vode i struje, a postojaće i obaveza ugradnje prečišćivača za otpadne vode koje odlaze u reku. Zaista smo napravili odluku koja je pokrivena sa svih aspekata – rekao je Šapić.

On je precizirao da se do broja od trideset lokacija za splavove došlo tako što je uzeta u obzir zakonska regulativa da između splavova mora da bude razmak od petnaest metara, iz bezbednosnih razloga, kao i da splavovi neće biti postavljeni tamo gde se nalaze prostori za reni-bunare.

– Kada se sve to uzme u obzir, dolazimo do toga da ćemo od 100 splavova koji danas postoje doći do 30. To će biti lokacije gde će jasno biti definisani gabariti splavova. Kada se bude raspisao konkurs, ko god želi moći će da dođe i da licitira za zainteresovanu lokaciju. Nakon toga će započeti obaveštavanje vlasnika splavova koji su sada postavljeni, kako bi imali određeni rok do kojeg moraju da uklone svoj splav, a u suprotnom će biti uklonjen od Gradske uprave – rekao je prvi čovek prestonice.

On je istakao da će naplata početi od onog momenta kada se bude završio prvi deo infrastrukture, odnosno kada se uvedu voda i struja na tu poziciju, a očekuje se da bi to trebalo da bude do nove godine ili početkom 2023. godine.

– Doneli smo odluke koje niko nikada nije pokušao da donese, ušli smo u procese u koje niko nikada nije pokušao da uđe i sprovešćemo ih sigurno. Treba nam vremena da kvalitetno napravimo svaku poziciju, kako bismo sve uredili po pravilima i u skladu sa zakonom, a da pritom ne ugrozimo šetalište – objasnio je Šapić.

Kako je rekao, onog momenta kada se bude oslobodila ta pozicija i kada splav bude mogao da se zakači i koristi ono što mu je Grad obezbedio, počeće da se plaća zakup.

– Paralelno sa tim ćemo započeti projektovanje uređenja celog Savskog šetališta. Govorimo o tri nivoa, nivou do reke, središnjem delu koji je uglavnom zelena površina i gornjem nivou šetališta. Očekujem, ukoliko uspemo da obezbedimo sredstva ove godine, da započnemo taj projekat, a rekonstrukcija će se raditi po fazama – rekao je Šapić.

On je najavio da će svi učesnici na licitaciji za lokaciju imati istu početnu cenu.

– Verujem da za dve-tri godine na tom mestu možemo da imamo lepše šetalište, čak i od Beograda na vodi. Dozvolite mi da kao Novobeograđanin u ovoj situaciji budem i malo subjektivan. A Beograd na vodi jeste pokazatelj da je i nemoguće u stvari moguće – istakao je prvi čovek prestonice.

Najavio je i uređenje ostalog beogradskog priobalja, koje prema njegovim rečima ne mora da bude po principu uređenja Savskog šetališta ili Beograda na vodi, ali koje će svakako omogućiti red među plovnim objektima, kao i prilaz reci.

Gradonačelnik Šapić je rekao da može da obeća Beograđanima da neće odustati od stvari za koje veruje da su ispravne, podsetivši da je Grad već ušao u ove aktivnosti i da će one biti sprovedene.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.9 ° C
17.5 °
13.7 °
59 %
1.5kmh
0 %
Сре
18 °
Чет
19 °
Пет
22 °
Суб
19 °
Нед
16 °