4.4 C
Belgrade

Šapić: Memorandum o razumevanju temelj uspešne saradnje Beograda i Brisela

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se danas u Starom dvoru sa državnim sekretarom za evropske i međunarodne odnose za Region Brisel – glavni grad Paskalom Smetom, s kojim je razgovarao o budućoj saradnji na osnovu memoranduma o razumevanju između gradova koji je potpisan 2021. godine.

Gradonačelnik je istakao da je predviđena trodnevna poseta u okviru koje će se održati brojni sastanci u cilju implementacije potpisanog sporazuma koju je onemogućila pandemija virusa korona u svetu.

– Izuzetno smo zadovoljni što ćemo kao najveći grad u ovom delu Evrope imati više sastanaka sa predstavnicima Brisela na temu urbanizma, evropskih poslova, nauke, zaštite životne sredine, turizma, kulture i sporta. Nadamo se da će kolege iz Brisela svojim iskustvom pomoći glavnom gradu Srbije kako bi se u raznim oblastima implementirale bitne odredbe iz potpisanog memoranduma. Takođe, svemu tome sigurno će doprineti i dvadesetogodišnje iskustvo gospodina Paskala u vođenju jednog od glavnih gradova i regija Evropske unije – ukazao je gradonačelnik.

On je istakao da će memorandum, koji je danas predstavljen javnosti, biti dobar temelj za uspešnu i obostrano korisnu saradnju dva prestonička grada.

– Podsetiću da je Brisel danas postao neuporedivo humaniji grad za život u odnosu na pre 20 godina. Njegovim stanovnicima omogućeni su alternativni načini prevoza, kao i bolja zaštita životne sredine – istakao je Šapić i zaključio da je dogovorena uzvratna poseta delegacije Grada Beograda Briselu.

Paskal Smet je tom prilikom izjavio da Brisel nije samo kosmopolitski grad, nego i grad svih manjina koje žive u njemu.

– Podržavamo put Srbije ka Evropskoj uniji i Srbija treba da ostane na tom putu, jer tu i pripada. Saradnja se obično odvija na nivou države, ali paralelno sa tim je značajna i saradnja među gradovima, koju će ovaj memorandum omogućiti i doneti još veće rezultate – rekao je Paskal.

Sastanku je prisustvovala zamenica gradonačelnika Vesna Vidović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °