13 C
Belgrade

Šapić: Nakon šest godina nastavak radova na izgradnji nove autobuske stanice

Konačno smo nakon šest godina, a godinu dana otkada sam ja na ovom mestu, raspetljali Gordijev čvor oko izgradnje nove autobuske stanice na Novom Beogradu i očekujem da se od ponedeljka nastave radovi koji su stali 2017. godine, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Prema njegovim rečima, u roku od šest meseci autobuska stanica će se konačno i potpuno premestiti na Novi Beograd. 

– Imali smo teških godinu dana i mnogo teških razgovora tokom kojih nije bilo nimalo lako. U jednom momentu sam im najavio, kao što sam tada obavestio i javnost, da sam čak spreman da sve ugovore raskinem i da krenemo ako treba i iz početka, ali da novih pet godina čekati nećemo. U međuvremenu se promenilo rukovodstvo BAS-a, koje je odlučilo da zauzme malo drugačiju politiku od dotadašnje, a uz pomoć kredita koji im je omogućila Vlada Republike Srbije, stekli su se i uslovi da se od ponedeljka radovi nastave. Grad Beograd još treba da uradi jednu manju saobraćajnicu unutar stanice, ali nismo mogli da krenemo sa tim radovima dok se ne dođe u tu fazu koja bi trebala da bude za tri do četiri meseca od danas, ako sve bude išlo predviđenom dinamikom – istakao je Šapić.

On je dodao da planira da u septembru obiđe radove i proveri da li idu dinamikom koja je obećana.

– Ukoliko bude tako, očekujemo da ćemo u 2024. godinu ući sa novom autobuskom stanicom u svom punom kapacitetu. Zahvaljujući završetku obilaznice oko Beograda, nova autobuska stanica dobija svoju punu svrhu, jer putnički autobusi neće više prolaziti kroz centar grada – rekao je gradonačelnik, koji je dodao da će izgradnjom nove autobuske stanice i izmeštanjem buvlje pijace, ovaj deo Novog Beograda dobiti potpuno novi izgled.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić ovom prilikom je obišao obnovljeni park kod Vojne gimnazije, gde su završeni radovi na sanaciji svih pešačkih staza, izgradnji dečjeg igrališta, košarkaškog terena, teretane na otvorenom i prostora za odmor. Zajedno sa Šapićem, ovaj obnovljeni prostor na teritoriji opštine Savski venac posetili su i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević i predsednik opštine Miloš Vidović.

– Ovakve stvari izuzetno su važne, ali zbog velikih projekata zaboravljamo ono što čini svakodnevni život Beograđana, a to su uređene, zelene površine sa brojnim sadržajima. Siguran sam da će park žiteljima ovog dela Savskog venca, ali i svim Beograđanima biti maksimalno na usluzi i da će ga rado posećivati – naveo je Šapić.

Gradonačelnik je najavio da će park imati i ograđen deo za kućne ljubimce, koji su se i inače u brojnim većim parkovima u Beogradu pokazali kao izuzetno korisni. Takođe, dodao je Šapić, razgovaralo se i o đubrijerama koje treba da imaju poklopce, kako vetar ili ptice ne bi raznosili smeće.

Slobodan Stanojević je rekao da je u pitanju prostor od 30.000 kvadratnih metara, te da je oko 4.500 kvadratnih metara pod čvrstim zastorima. Napravljen je sportski teren, fitnes na otvorenom, dva dečja igrališta, a ubrzo će se razmotriti koja je idealna pozicija na ovom prostoru da se doda zona za kućne ljubimce, kako bi park bio upotpunjen i tim sadržajem.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °