2.8 C
Belgrade

Šapić: Nastavljeno uređenje šetališta „Lazaro Kardenas”, uskoro na red dolaze splavovi

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas početak prve faze radova na rekonstrukciji šetališta „Lazaro Kardenas” u Bloku 70 i tom prilikom poručio građanima da će ovo prelepo šetalište biti završeno do proleća sledeće godine.

Radovi u Bloku 70 su nastavak izvedenih radova u blokovima 45 i 44 i obuhvataju prostor između Gandijeve i Ulice omladinskih brigada, sa delom prema izlazu na Savsko šetalište. 

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što se nastavlja uređenje novobeogradskih blokova 45, 44 i 70 koje je stalo prošle godine iz objektivnih razloga.

– Rebalansom budžeta u septembru opredelili smo sredstva u vrednosti od 300 miliona dinara kako bi radovi mogli da se nastave, a novim budžetom odvojićemo još sredstava kako bi se radovi okončali. Rok za završetak je maj 2023. godine, a ako nam vremenski uslovi budu dozvolili, radovi će biti završeni i brže – istakao je Šapić.

On je naglasio da je ovaj projekat podržao i dok je bio predsednik opštine jer, kako je rekao, uvek podržava dobru stvar.  

– Na Novom Beogradu postoje decenijski problemi i učiniću sve, dok budem na ovom mestu, da pokušamo to da rešimo, kako bih Novobeograđanima zahvalo na poverenju koje su mi svih ovih godina ukazivali – rekao je Šapić.

Gradonačelnik je rekao da očekuje da će do kraja novembra biti raspisane pozicije za licitaciju za novobeogradske splavove na osnovu odluke koja je u septembru doneta na sednici gradskog parlamenta. 

– Mislim da će u ovom momentu biti raspisana licitacija za oko 28 pozicija za splavove, a sada ih ima 100, što govori o tome koliko će suštinski da se promeni odnos prema ovom pitanju. Radimo sada na projektu instalacija i dovođenja te vrste infrastrukture, kako bi svaki splav mogao da ima svoj priključak na struju i vodu i da na taj način ispuni uslove koje smo postavili Odlukom o uređenju beogradskog priobalja. Oni koji ne budu imali svoju lokaciju, dobiće rešenje do kada treba da uklone svoj splav – naglasio je prvi čovek prestonice. 

Najavio je i uređenje Savskog šetališta u saradnji sa „Gradskim zelenilom” koje će, prema njegovim rečima, biti jedno od najlepših u Beogradu.

– Moramo da idemo korak po korak, odnosno do kraja godine da rešimo administrativni deo, da dobijemo lokacije i završimo projekte. Početkom sledeće godine svako ko je dobio lokaciju treba da dobije i svoje mesto, da počne da plaća zakup, a mi ćemo paralelno raditi i projekat uređenja Savskog šetališta. Nadam se da će radovi na uređenju šetališta krenuti već naredne godine – najavio je gradonačelnik.

On je istakao da će uređenje šetališta i smanjenje splavova na tom potezu omogućiti da se vidi reka, splavovi će biti na propisnoj udaljenosti, uz protivpožarne meri, i neće smeti da budu u blizini reni bunara. 

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević precizirao je da je u pitanju potez dužine 473 metra, kao i da zona intervencije iznosi 30.000 kvadratnih metara. 

– Radovi obuhvataju najsavremenije uređenje, od dečjih igrališta, preko novih sadržaja, redizajniranih klupa do automatskog zalivnog sistema, nakon čega će ovi prostori biti prekategorisani i imati isti status kao, recimo, Kalemegdan – istakao je Stanojević. 

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
few clouds
3.2 ° C
3.7 °
1.9 °
61 %
9.3kmh
20 %
Уто
3 °
Сре
11 °
Чет
16 °
Пет
17 °
Суб
14 °