2.5 C
Belgrade

Šapić: Negujemo neraskidivo prijateljstvo srpskog i francuskog naroda

Gradonačelnik Aleksandar Šapić i ambasador Francuske Pjer Košar ukazali su danas na značaj francusko-srpskog prijateljstva, obraćajući se prisutnima nakon predstave „Volimo Francusku kao što je ona volela nas” ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. Predstava je održana u okviru „Dana slobode 2022” u programskoj celini „Odužujemo se saveznicima i rodoljubima – scena Francuska”.

Gradonačelnik Šapić je naglasio da je Prvi svetski rat period velikog stradanja srpskog naroda, ali i velikih pobeda koje je srpska vojska odnela u svoje ime i u ime saveznika. 

– Tada su napravljena neka neraskidiva prijateljstva. Naši đedovi i prađedovi postali su braća po oružju i to nikada ne smemo da zaboravimo. Bez obzira na sve što se kasnije dešavalo, posebno u novijoj istoriji i poslednjih tridesetak godina, nikada ne smemo da dozvolimo da odnos koji je tada napravljen između dva naroda bilo šta poremeti. Moramo da ga gajimo i negujemo. Možda će neskromno zvučati, ali mislim da pobeda u tada velikom ratu, na način na koji je izvojevana, teško da bi mogla da se dogodi da nije bilo hrabre srpske vojske i žrtve koju je podneo srpski narod i srpska država. Nijedan narod nije podneo takvu žrtvu kao srpski – kazao je Šapić. 

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost Francuskoj, jer bez njihove podrške naša država tada, a ni danas ne bi bila kakva jeste. 

– Učiniću sve kao gradonačelnik Beograda da zajedničkim snagama gajimo odnose između dva naroda. Onaj ko zaboravlja istoriju, taj iskustvo baca kroz prozor, što ne smemo da dozvolimo. Treba da sećanje čuvamo iz poštovanja prema našim precima i budućim generacijama. Naši francuski prijatelji tada su postali naša braća po oružju i oni će to, što se srpskog naroda tiče, ostati zauvek – naglasio je Šapić.

Gradonačelnik je podsetio da se ove godine „Danima slobode” obeležava 78 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetkom ratu i 104 godine od oslobođenja glavnog grada u Prvom svetskom ratu. On je odlučio da se u tu čast, pored mnogih događaja koje Grad organizuje ovih dana kako bi obeležio „Dane slobode”, pojavi baš na ovom obeležavanju i time pokaže koliko je uloga srpske vojske bila važna u Prvom svetskom ratu, a time i naš neraskidiv odnos koji je tada napravljen sa francuskim narodom.

Francuski ambasador Pjer Košar rekao je da nas predstava podseća na to kako su srpski i francuski vojnici, jedni uz druge, proživeli ove tako bolne događaje, ispunjene istovremeno slavom, žrtvom i patnjom, a koji su iznedrili bratstvo po oružju koje je otada neupitno. 

– Sećati se danas francusko-srpskog prijateljstva pred Spomenikom zahvalnosti Francuskoj za nas predstavlja čast i privilegiju. Ovaj spomenik podseća na posvećenost Francuske celom srpskom narodu, njegovim vojnicima tokom evakuacije na Krf koju je sprovela francuska mornarica posle golgote povlačenja 1915. godine. Podseća i na privrženost Francuske budućnosti Srbije prilikom prihvata srpske dece u Francuskoj i školovanja studenata na francuskim univerzitetima – rekao je Košar, zahvalivši glumcima na, kako je istakao, snažnoj interpretaciji. 

Događaju su prisustvovali gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić i direktor Omladinskog pozorišta „Dadov” Vladimir Mijović.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °