9.6 C
Belgrade

Šapić: Neka su nam srećni „Beogradski dani porodice”

Gradonačelnik Aleksandar Šapić svečano je danas na Trgu republike otvorio manifestaciju „Beogradski dani porodice” koja se prvi put održava u srpskoj prestonici, s ciljem da postane tradicionalna i da Beograd po njoj bude prepoznatljiv i van granica Srbije.

– Verujem da danas prisustvujemo nekoj našoj beogradskoj istoriji kada je u pitanju porodica i siguran sam da će u budućnosti ovo postati jedna od najvažnijih, možda čak i najmasovnijih manifestacija. Ova tema je uvek neiscrpna, jer porodica je nukleus svega bez obzira na to koja forma porodice je u pitanju. Danas živimo u vremenima kada je veoma teško očuvati tradicionalnu porodicu jer je sve brzo i sve je na velikom iskušenju. Ne treba da zaboravimo da nikoga od nas danas ne bi bilo da nije bilo mama i tata, iako se danas neki trude da te termine zamene nekim drugim. Mislim da nema lepšeg termina od mame i tate – naglasio je Šapić.

On je istakao da ova manifestacija treba da bude otvorena ne samo za Beograđane već i za one koji dođu u naš grad iz Srbije, regiona i šire. Dobro je da se barem ova dva dana malo više posvetimo jedni drugima, svojoj porodici, prijateljima, komšijama jer, kako je rekao, ko ne vodi računa o svojoj porodici taj ne vodi računa ni o svojim prijateljima, a onda ni o svojoj opštini, gradu, na kraju ni o svojoj državi i čitavom narodu.  

– Zato mislim da je važno da se ova manifestacija održi i da će se, bez obzira na to ko u budućnosti bude bio na mom mestu, ona nadograđivati i dobijati svoju formu. Zato sam potpuno siguran da ćemo svi mi u budućnosti na nju biti ponosni – rekao je gradonačelnik i poželeo svima koji dođu da se lepo provedu i uživaju u velikom broju programa koji je za njih pripremljen.

Šapić je naveo da je organizovan veliki broj tematskih zona sa binama, od kulturno umetničkih društava preko igara, sporta, muzike, plesa, pozorišnih predstava za decu, radionica i svega onoga što čini svakodnevni život. 

Gradonačelnik je rekao i da su sa nama i oni koji su prošle nedelje u okviru kolektivnog venčanja ozvaničili svoju ljubav. Poželeo im je sreću u braku i prinove i dodao da je i ova simbolika važna jer su ljudi zajedno sa nama i formalno postali porodica. 

– Čuvajmo jedni druge, čuvajmo svoje prijatelje, svoju porodicu i svoju decu jer živimo u vremenu u kojem, tek kad nam se nažalost dese neke nesrećne stvari, počnemo da se pitamo da li znamo uopšte šta neko ko živi pored nas misli i oseća. Neka su nam svima srećni „Beogradski dani porodice” koji će se, verujem, obeležavati još dugo godina i biti sve masovniji – rekao je prvi čovek prestonice.

Nakon svečanog otvaranja manifestacije, gradonačelnik Šapić je obišao tematske zone koje se prostiru od Terazijske česme do Kalemegdana gde je zajedno sa građanima i posetiocima mogao da pogleda programe koji su pripremljeni za sve generacije.

Događaju su prisustvovali ministarka zdravlja Danica Grujičić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, gradski menadžer Miroslav Čučković, savetnik gradonačelnika za čuvanje kulturno-istorijske baštine i negovanje tradicije Grada Beograda Ratko Dmitrović, gradski sekretari, članovi Gradskog veća, javne ličnosti i mnogobrojni građani.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.6 ° C
10.8 °
8.7 °
66 %
3.1kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
17 °
Чет
10 °
Пет
5 °