9.3 C
Belgrade

Šapić: Od septembra brojne pogodnosti i olakšice za kućni budžet Beograđana

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je izjavio da su sa izdavačima potpisani ugovori za nabavku udžbenika za osnovne i srednje škole, te da je u toku njihova distribucija po školama, istaknuvši da je odlukom Grada Beograda novac za tu namenu obezbeđen iz gradskog budžeta. Dakle, sistem nabavke udžbenika se nije promenio i taj posao je poveren školama, samo što je ovoga puta Grad Beograd platio kompletnu nabavku.

– Na ovaj način pomogli smo roditeljima u septembru, koji je inače najopterećeniji mesec za kućni budžet svakog od njih. Takođe, od 1. septembra, boravak svih mališana u državnim vrtićima će biti besplatan, jer će Grad refundirati punu cenu. Kad je reč o privatnim vrtićima, oni sami formiraju cenu i na to ne možemo da utičemo. Svakako bi poskupeli. Da nismo doneli odluku da refundiramo pun iznos, uzmite u obzir koliko bi tada koštali. U sledećem periodu pokušaćemo da otvaramo što veći broj državnih vrtića iako imamo problem sa osobljem koje bi radilo u njima. Pored vaspitačica, poseban problem imamo sa spremačicama i kuvaricama jer su im plate male. Bez tih ljudi, čitav sistem ne bi funkcionisao i zato Grad pokušava da to nadomesti u zakonskim okvirima. Ali, svakako da ćemo u narednih godinu i po dana pojačati izgradnju državnih vrtića i pokušati da dodatni broj tih ustanova bude na usluzi Beograđanima – rekao je Šapić za TV Pink.

Predškolci će imati besplatne časove engleskog jezika, što je bila aktivnost koju su roditelji najviše plaćali. U svim vrtićima i osnovnim školama biće postavljeni prečišćivači vazduha o trošku Grada, jer je primećeno da se roditelji sami organizuju oko kupovine uređaja, za čim više neće biti potrebe. Od septembra, takođe, učenici i osnovnih i srednjih škola moći će u svojoj školi da dobiju besplatnu personalizovanu kartu za prevoz, koju su do sada dobijali u opštinama, najavio je Šapić. Gradonačelnik je istakao i to da je bila velika potražnja za kartama za besplatno korišćenje bazena, precizirajući da ih je izvadilo više od 200.000 Beograđana.   

– Od jeseni će „beogradska kartica” uključivati i mogućnost korišćenja bazena narednog leta, ali i mnoge druge pogodnosti – rekao je Šapić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na novi sistem javnog prevoza čijim je funkcionisanjem prezadovoljan.

– Za mesec-dva izaći ćemo sa šestomesečnim presekom stanja od uvođenja novog sistema i odluke da rasturimo loš sistem koji je izjedao naš prevoz skoro petnaest godina. Biće još mnogo novih stvari, ali važno je to što smo uspeli da promenimo sistem naplate karata, da učinimo prevoz jefitinijim, jednostavnijim za plaćanje i dostupnijim svima, pri tom imajući čistije autobuse sa klima-uređajima koji rade. Mislimo da je prevoz danas kvalitetniji nego što je bio. Uz nabavku novih autobusa i tramvaja i uz sve mere koje sprovodimo, verujem da za godinu do godinu i po dana možemo da imamo jedan od najboljih prevoza u ovom delu Evrope, i od toga nećemo odustati – kazao je Šapić. 

beogradski.rs / Beoinfo / Pink

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.3 ° C
9.8 °
6.7 °
66 %
4.6kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
9 °
Пет
5 °