21.2 C
Belgrade

Šapić: Odnosi Srbije i Češke zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu

Gradonačelnik Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru ambasadora Češke Republike u Srbiji Tomaša Kuhtu.

Tokom razgovora istaknuto je da su kroz istoriju dve zemlje imale čvrste kulturne, političke i trgovinske veze, a diplomatska saradnja uspostavljena je još 1918. godine. Bilateralni odnosi Republike Srbije i Češke Republike zasnovani su na tradicionalnom prijateljstvu, a karakteriše ih razvijena saradnja u različitim oblastima, kao i intenzivan i kontinuiran politički dijalog na svim nivoima.

Sagovornici su podsetili da je u maju 2021. godine predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na poziv predsednika Češke boravio u zvaničnoj poseti ovoj prijateljskoj zemlji, a predsednik Češke Miloš Zeman posetio je u januaru ove godine Srbiju. Ovom posetom Beogradu završiće svoj drugi i poslednji petogodišnji mandat predsednika Češke. Prilikom posete, dva predsednika su otvorila obnovljeni Češki dom u Beogradu, čime je omogućeno da se otvore vrata češke kulture za sve građane Srbije.

Na sastanku je naglašeno da postoji obostrani interes i prostor za unapređenje ekonomske saradnje, koja je i do sada beležila značajne rezultate. U 2021. godini obim spoljnotrgovinske razmene bio je nešto veći od 1,4 milijarde evra, a prema podacima Narodne banke Srbije, strane direktne investicije Češke u Srbiju u novcu, u periodu od 2010. do 2020. godine, iznosile su 227,1 milion evra.

Tema razgovora bila je i organizacija češko-srpskog bala koji treba još više da zbliži naša dva naroda.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
few clouds
21.1 ° C
21.3 °
18 °
85 %
3.1kmh
20 %
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
29 °
Пет
28 °