6.2 C
Belgrade

Šapić: Opremljen prostor za kućne ljubimce postaće standard u gradskim parkovima

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas Javno komunalno preduzeće „Veterina Beograd” povodom Međunarodnog dana zaštite životinja. On je tom prilikom poručio da će Grad Beograd u narednom periodu u svim gradskim parkovima, u kojima postoje uslovi urediti prostor namenjen kućnim ljubimcima. Gradonačelnik Šapić je podsetio da je u toku izrada nacionalne strategije za poboljšanje uslova i rešavanje pitanja napuštenih pasa, koja treba da bude završena do kraja godine. 

– Želeli smo da danas, kada se obeležava Međunarodni dan zaštite životinja, dođemo u „Veterinu Beograd” i porazgovaramo sa čelnim ljudima ovog preduzeća. Želimo da poboljšamo uslove za kućne ljubimce u našem gradu, ali naravno i uslove za napuštene životinje. Što se tiče prostora za kućne ljubimce u gradskim parkovima, biće napravljen tim ljudi koji će se kolegama iz „Gradskog zelenila” obići sve beogradske parkove. Nakon te analize, u naredni gradski budžet biće ubačena stavka koja će rezultirati izgradnjom prostora za kućne ljubimce u svim parkovima gde je to moguće. Time ćemo značajno unaprediti sadržaj parkova i obezbediti bolje uslove za sve sugrađane koji imaju ljubimce, ali i za ljude koji možda imaju određeni strah od životinja. Na taj način će ljubimci i njihovi vlasnici sigurno moći da se ponašaju opuštenije, što isto važi i za sugrađane koji dolaze u parkove drugim povodom. Dosta gradskih parkova već ima prostor za kućne ljubimce, pre svega za pse, ali moja želja je da to postane standard – rekao je Šapić. 

On je napomenuo da postoji želja da bude napravljen do sada najveći prostor za kućne ljubimce u ovom delu Evrope u jednom beogradskom parku. 

– Biće to izuzetno dobro opremljen prostor, sa mnogim rekvizitima, vodom, peskom i svim drugim stvarima koje su potrebne. Kao što mislim da bi trebalo da teretana na otvorenom postane standard u svakom paru, takav slučaj bi bio i sa prostorom za kućne ljubimce. Do kraja godine, to će biti urađeno u dva ili tri parka, a potom će biti napravljeno telo koje će popisati sve parkove i izvestiti nas o mogućnostima izgradnje delova namenjenih kućnim ljubimcima, pre svega psima – dodao je gradonačelnik Šapić. 

Govoreći o izradi Nacionalne strategije za rešavanje pitanja napuštenih pasa, Šapić je istakao da će Grad Beograd biti prva lokalna samouprava koja će taj dokument implementirati. 

– Izložićemo javnosti mere koje mislimo da bi mogle da budu preduzete. Tu mislim na čipovanje pasa, vakcinacije, registracije odgajivačnica i svih drugih stvari koje su standardizovane u razvijenim zemljama. Mislim da Beograđani to zaslužuju. Čim nacionalna strategija bude završena, preduzećemo korake u vezi sa implementacijom. Verujem da će sve to u značajnoj meri smanjiti broj napuštenih pasa, ali i poboljšati uslove njihovog života. Nažalost, može da se govori i o uslovima u kojima vlasnici drže svoje pse, jer nažalost postoje azili sa boljim uslovima od onih u kojima žive neki vlasnički psi. Imati životinju nije jednostavno ni lako, jer su u pitanju živa bića sa potrebama i nije dovoljno samo da ih ponekad pomazimo i nahranimo. Napuštene životinje na ulici su izložene mnogim stvarima i to je nešto protiv čega moramo imati jasnu strategiju – istakao je prvi čovek Beograda. 

Gradonačelnik je potvrdio da je projekat izgradnje groblja kućnih ljubimaca u toku, kao i da će po završetku radova biti predato na korišćenje Javnom komunalnom preduzeću „Veterina Beograd”. 

– Takođe, pozabavićemo se pitanjem životinja koje imaju vlasnike, ali ne i odgovarajuće uslove. Postoje psi koji imaju lošije uslove nego u našim prihvatilištima za napuštene pse. Sve to stoji u nacionalnoj srategiji i po završetku izrade tog dokumenta krećemo sa njegovom implementacijom – poručio je Šapić. 

Direktor JKP „Veterina Beograd” Budimir Grubić je zahvalio gradonačelniku na poseti, ali i na tome što je, kako je rekao, prepoznao sve višegodišnje napore „Veterine” koji se tiču smanjenja broja napuštenih pasa. 

– Psi „lutalice”, kako se u kolokvijalnom govoru nazivaju psi bez vlasnika i doma, svedeni su na svega jedan odsto. Sve ostalo su, nažalost, napušteni vlasnički psi. Populacija napuštenih pasa u širem centru grada je mnogo manja nego pre sedam ili osam godina, ali je naš cilj da isto uradimo i u Obrenovcu, Sopotu, Mladenovcu. Verujem da će nacionalna strategija doprineti tome da budemo uvršteni u listu zemalja koje su taj problem apsolutno rešile – rekao je Grubić. 

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °