4 C
Belgrade

Šapić: Popravljen sat na „Geneks kuli”, simbolu Beograda

Na inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, sat na „Geneks kuli”, poznatijoj kao „Zapadna kapija Beograda”, popravljen je posle mnogo godina zahvaljujući angažmanu Grada Beograda i radnika nadležnog komunalnog preduzeća. Večeras je sat ponovo pušten u rad, a gradonačelnik Šapić je tim povodom obišao „Geneks kulu” i naglasio da investicija nije bila velika, ali da ima simbolički značaj jer je 1980. godine, kada je kula izgrađena, predstavljala paradigmu razvoja i budućnosti Beograda.

– Možda mlađim generacijama ovaj sat ništa ne znači, ali mojoj generaciji i starijima budi sećanja. Kada bismo dolazili u Beograd, znak da smo ušli u naš grad bio bi da na njemu vidimo koliko je sati, stepeni i koji je dan. Bez obzira na to u čijem će vlasništvu biti „Geneks kula”, što je sada aktuelna tema, voleo bih da i mlađim generacijama ovaj sat bude simbol i prvo što će prepoznati po ulasku u Beograd – rekao je Šapić. 

Ovo remek-delo moderne arhitekture projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović, a čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom, uz restoran na kružnom vrhu. Iznad mosta nalazi se digitalni časovnik, koji je takođe imao za cilj da naglasi futuristički pristup u projektovanju.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, Vlada Srbije je pre oko godinu dana uvrstila objekat u registar kulturnih dobara Srbije. 

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °