16.8 C
Belgrade

Šapić pozvao Banjaluku da se predstavi na „Beogradskim danima porodice”

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem u okviru posete ovom gradu, a povodom obeležavanja Dana Banjaluke.

Šapić je istakao da je uvek posebno emotivan kada dolazi u Republiku Srpsku i Banjaluku još iz vremena kada je bio sportista, ali i kada je bio predsednik opštine Novi Beograd, te da oseća posebnu vezu sa ljudima koji žive ovde i ljubav prema njima. 

– Prvi put sam kao gradonačelnik Beograda ovde i to mi predstavlja veliku čast. Opština Novi Beograd, na čijem čelu sam bio deset godina, bila je bratska opština sa Banjalukom, a od pre tri godine to je i Grad Beograd. Ovde se zaista osećam kao kod svoje kuće jer granice među nama, osim formalnih, ne postoje – rekao je Šapić i podsetio da kada god se srpski narod držao zajedno i složno niko nije mogao da mu nanese štetu.

On je dodao da Beograd kao srpska prestonica treba da učini sve da i ubuduće bude mesto okupljanja i zato su nam, kako je rekao, važni i Banjaluka i Podgorica, kao i svi gradovi u regionu. 

– Naravno da su važni i lični odnosi koje međusobno treba da gajimo i zato, dok god budem bio na ovom mestu, Beograd će biti otvoren za sav naš narod iz Republike Srpske. Moramo da se čuvamo i štitimo, a srpski narod nikada nije bio narod koji je nekoga mrzeo. Ne treba da nam bude neprijatno što ćemo o tome da govorimo niti ako nam to neko zameri – istakao je prvi čovek Beograda. 

Kada je reč o saradnji između dva grada, Šapić je napomenuo da je spreman da svojim znanjem i iskustvom od 13 godina rada u lokalnoj samoupravi pomogne gradonačelniku Banjaluke, ali i da neke stvari zajednički urade.

Najavio je da će u Beogradu 13. i 14. maja biti održana manifestacija „Beogradski dani porodice”, istakavši da je to prilika da ova vrsta manifestacije postane tradicionalna u svim gradovima regiona. 

– Zatvorićemo širi centar grada. Od Kalemegdana do Terazijske česme biće na desetine manifestacija, biće pesme, muzike, radosti, veselja i promovisaćemo novi slogan grada „Beograd, grad radosti”. Predstavićemo najvažnije gradove iz Srbije i regiona, a među najvažnijima je i grad Banjaluka – rekao  je Šapić.

On je najavio da će ova manifestacija biti najveća u Srbiji u ovoj godini, te da se očekuje više stotina hiljada ljudi. 

– Porodica je osnova svega i mislim da je dobro da pokažemo jedinstvo našeg naroda i stanemo iza tih vrednosti – rekao je gradonačelnik Beograda.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je poručio da Beograd kao najveći grad matice i Banjaluka kao najveći grad Republike Srpske moraju da sarađuju i budu bliski. Zahvalio je gradonačelniku Šapiću na poseti Banjaluci, kao i na pozivu da prisustvuje manifestaciji „Beogradski dani porodice”.

– Beograd i Banjaluka imaju mnogo sličnosti i, što je najvažnije, delimo iste politike i strategije. Drago mi je što su u naša dva grada obezbeđeni besplatni udžbenici za osnovne škole, dok je Beograd to isto obezbedio i za srednje škole i dao Banjaluci u zadatak da u budućnosti i ona to obezbedi za svoje sugrađane. U Beogradu su vrtići besplatni, a mi u Banjaluci nastavićemo da povećavamo sufinansiranje vrtića. Ideja nam je da mnogo toga uradimo za naše sugrađane – rekao je Draško Stanivuković i pozvao građane Beograda da u što većem broju posete Banjaluku.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °