4 C
Belgrade

Šapić predstavio članove Gradskog veća: Ovi ljudi će donositi ključne odluke

Imena članova novog gradske vlade su obelodanjena, ali još nije poznato ko će se kojim resorom baviti.

O tome će odlučiti gradonačelnik. Mediji još spekulišu o tome ko će ostati na čelu gradskih sekretarijata, a za sada je jedino izvesno da im svima mandati uskoro ističu.

Aleksandar Šapić, prvi na listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ na aprilskim izborima, izabran je na sednici Skupštine grada Beograda za 68. gradonačelnika prestonice. Za zamenicu gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović, takođe iz redova naprednjaka. Tajnim glasanjem izabrano je i 13 članova Gradskog veća koje je Aleksandar Šapić predložio.

Aleksandar Šapić, foto: Grad Beograd

Za članove Gradskog veća izabrani su Miloš Dangubić, Zoran Adamović, Steva Marušić, Goran Spasojević, Boris Bursać, Vuk Mirčetić, Aleksandra Čamagić, Marija Leković, Nebojša Petrović, Ružica Belanović, Igor Mušić, Violeta Filip i Slobodan Šolević.

Slobodan Šolevoć je član Gradskog veća deceniju i po. Sve to vreme nije menjao resor, pa će najverovatnije nastaviti da se tim poslom bavi i tokom narednog mandata.

„Sve vreme bio sam zamenik komandanta štaba za vanredne situacije. U jednom trenutku bio sam i komandant štaba civilne zaštite, jednu godinu načelnik komunalne policije, a pre toga predsednik komisije za formiranje komunalne policije, to je moj resor“, kaže za RTS Slobodan Šolević, član gradskog veća.

Dodaje da je resor zahtevao veliku organizaciju, kao i sadejstvo i organizovan odgovor svih gradskih činioca.

Najvažnije funkcije Gradskog veća su da predlaže Statut i budžet, donosi odluku o privremenom finansiranju ako Skupština ne usvoji budžet, drugostepeni je organ u rešavanju upravnih sporova, kontroliše rad gradske uprave, donosi planove za sve korisnike budžeta, postavlja načelnike gradske uprave.

Gradsko veće je, u stvari, vlada prestonice.

„Uglavnom gradonačelnik u dogovoru, sa afinitetima, stručnim potencijalom, sklonostima gradskih većnika određuje i oblast i resor rada, pa tako kolege budu zadužene za socijalna pitanja, obrazovanje, sport, privredu, poljoprivredu“, objašnjava Šolević.

Dodaje i da se Gradsko veće sastaje jednom nedeljno, kao i da su do sada sednice održavane četvrtkom.

„Sve gradske službe moraće da rade više i bolje nego ikada dosad“

U novom Gradskom veću koje je tim preko kojeg gradonačelnik sprovodi izvršnu vlast od ukupno 15 članova, samo su četiri iz prethodnog saziva. Veće čine po funkciji gradonačelnik, koji je i predsednik Gradskog veća, i njegov zamenik, kao i još 13 članova.

Aleksandar Šapić, foto: Grad Beograd

„Pitanje snabdevanja energentima, grejanja, javnog prevoza i komunalnih usluga, biće najvažnija pitanja na koja ćemo morati da imamo pravi odgovor. Sve gradske službe moraće da rade više i bolje, nego ikada dosad. Siguran sam da će biti na visini zadatka i da ćemo biti svi zajedno biti u stanju da odgovorimo svim izazovima koji su ispred nas“, poručuje gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Najveći broj članova novog Gradskog veća ima iskustvo rada u gradskoj ili opštinskim uprava, a dva član dolaze sa mesta pomoćnika ministra. U Veću je i jedan profesor Mašinskog fakulteta i po dva inženjera i menadžera.

Kada je reč o sekretarijatima, ima ih 26. Većini sekretara mandat ističe u julu.

U javnosti se spekuliše da će sekretarijate za legalizaciju, inspekcijske poslove i kulturu voditi novi ljudi, dok će sekretarijat za investicije, socijalne zaštite, sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, nastaviti da vode oni koji su tu funkciju obavljali i do sada.

beogradski.rs / BLIC

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °