2.9 C
Belgrade

Šapić primio delegaciju SUBNOR-a povodom 78 godina od oslobođenja Beograda

Gradonačelnik Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru delegaciju SUBNOR-a Beograda povodom obeležavanja 78. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

On je tom prilikom istakao da je antifašizam osnova koja treba da nas spoji, a pre svega predstavlja ljubav prema sopstvenom narodu. 

– Tradicija antifašističke borbe, slobode i ljudskog dostojanstva u celoj Evropi čuva se kao najveće blago. Protiv zla zvanog fašizam moramo se stalno boriti nezaboravljanjem, podsećanjem i učenjem novih generacija o vrednostima antifašističke borbe – naglasio je gradonačelnik.

Šapić je ovom prilikom naglasio da je saradnja Grada sa SUBNOR-om u proteklom periodu bila dobra te da će Grad do kraja godine, s obzirom na aktuelnu energetsku situaciju, naći način da pomogne ovoj organizaciji u radu. 

Predsednik SUBNOR-a Beograda Boro Ercegovac čestitao je gradonačelniku 20. oktobar, Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, i poručio da će nastaviti saradnju sa Gradom Beogradom, pre svega sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i pojedinim opštinama. 

Beograd danas slavi Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu – dan kada je pre 78 godina završena Beogradska operacija, kojom je okončana okupacija glavnog grada duga 1.287 dana. Beograd je bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije. Po oslobođenju, Beograd je postao vojni, politički i administrativni centar nove Jugoslavije.

U glavnom gradu danas počinje i manifestacija „Dani slobode 2022”, niz kulturno-umetničkih događaja koji će trajati od 20. oktobra do 1. novembra, čime se obeležavaju dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu – 1. novembar 1918. i 20. oktobar 1944. godine.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
2.6 ° C
2.8 °
2.4 °
96 %
1.5kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °