3.2 C
Belgrade

Šapić sa meštanima obrenovačkog sela Trstenica koje je priključeno na vodovod

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas puštanju u rad novoizgrađene vodovodne mreže u naselju Trstenica u Obrenovcu kojom je obuhvaćeno oko 300 domaćinstava.

Šapić je ovom prilikom istakao da će učiniti sve da se građani beogradskih opština podjednako tretiraju, te dodao da je žalosno da u 2022. godini i dalje postoje mesta u kojima građani još uvek nemaju vodu. 

– Trudimo se da smanjujemo broj naselja u kojima meštani imaju problem sa snabdevanjem i, kako su me obavestili, praktično će u ovom momentu bez vode ostati samo tri obrenovačka sela od ukupno 26, a nadam se da će vodovod i do njih uskoro doći – naglasio je gradonačelnik.

On je podsetio da je Grad u ovih nekoliko meseci ušao u proces preuzimanja i priključivanja na vodovod velikog broja domaćinstava duž leve obale Dunava. 

– Potrudićemo se, posebno u prigradskim opštinama, da obezbedimo da domaćinstva budu priključena na vodovod. U Barajevu nam je ostalo još selo Manić, za koje se radi projekat za vodu, a u toku je dovođenje vode u naselja Zaklopača i Vinča u Grockoj – precizirao je gradonačelnik.

On je istakao da je problem snabdevanja vodom posebno izražen u opštini Mladenovac i najavio da bi za mesec dana trebalo da bude potpisan ugovor za deonicu regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac, čime će se ova opština povezati na beogradski vodovod.

– Na nama je da obezbedimo građanima elementarne uslove za život, a to su voda i struja, što bi trebalo da imaju svi građani Beograda. Pokušaćemo da pomognemo u priključivanju na vodovod barem onih privatnih kuća koje su u procesu ozakonjenja i da nađemo pravni osnov za donošenje takve odluke – rekao je prvi čovek prestonice.

On je posebno naglasio da ovim meštanima koji su danas došli znači kada im dođe neko iz Grada Beograda i kaže im da će se potruditi da im pomogne. 

– Pokušaćemo da im pomognemo i povedemo računa o rešavanju njihovih problema, ne samo kada je reč o priključku za vodu već i drugim stvarima koje su im neophodne. Mislim da smo u ova tri meseca, koliko funkcioniše nova gradska uprava, pokazali da nam je stalo do svih građana i da nije važno na teritoriji koje opštine žive. Odredili smo i značajna sredstva a sledeće godine biće veći budžet namenjen opštinama. Učestvovaćemo i dodatno u nekim projektima zato što stvarno mislim da moramo da tretiramo sve naše građane jednako, a posebno žitelje obodnih opština – istakao je gradonačelnik. 

Predsednik opštine Obrenovac Miloš Stanojević podsetio je da je nakon Morovića i Velikog polja i mesna zajednica Trstenica dobila vodovod i da u narednom periodu sva druga sela na teritoriji opštine treba da dobiju vodovodnu mrežu. 

– Očekuje nas širenje mreže u mesnim zajednicama Orašac, Vukićevica, Ljubinić i Dren, za koje se već rade projekti. Zahvalni smo gradonačelniku koji će nam finansijski pomoći da izvedemo projekte do kraja i ispunimo želju i potrebu meštana. Nastavićemo i sa projektima kanalizacije, vrtića, dečjih igrališta i drugim, kako bi Obrenovčani imali dobar standard življenja i ostali u mestima u kojima žive – kazao je Stanojević.

Događaju su prisustvovali gradski menadžer Miroslav Čučković, v. d. direktora JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Radomir Vujadin, direktor obrenovačkog „Vodovoda i kanalizacije” Branko Matić, kao i meštani sela Trstenica u Obrenovcu.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °