2.9 C
Belgrade

Šapić: Saradnja četiri najveća grada u zemlji dužnost i benefit za građane

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, zajedno sa čelnicima Novog Sada, Niša i Kragujevca, razgovarao je danas o funkcionisanju gradova u našoj zemlji, razmenjujući iskustva i ukazujući na primere dobre prakse. Fokus ovog jedinstvenog multilateralnog sastanka, održanog u Nišu, bile su investicije, održivi razvoj i urbanizam, te javne finansije i komunalna delatnost, ali i upravljanje gradskom imovinom, socijalna politika i razvoj turizma. 

Prvog čoveka Grada Beograda Aleksandra Šapića, te gradonačelnike grada Novog Sada Miloša Vučevića i grada Kragujevca Nikolu Dašića dočekala je u Nišu gradonačelnica ovog grada Dragana Sotirovski. 

Aleksandar Šapić je nakon sastanka istakao da se veoma rado odazvao pozivu, naročito zbog toga što slične inicijative nikada do sada nije bilo. 

– Četiri najveća grada u Srbiji, gde živi blizu polovina ukupnog stanovništva naše zemlje, treba da imaju intenzivniju i kvalitetniju saradnju. Kolegama sam poručio da mogu da računaju da će ono što je do Beograda i mene lično biti urađeno, te da ćemo na svaki mogući način podeliti svoja iskustva u rukovođenju gradom i rado čuti njihova iskustva. Verujem da će u periodu koji je ispred nas građani četiri grada videti dobrobiti saradnje. Ukoliko jedni drugima ne budemo pomagali i bili tu jedni za druge, teško da će nam neko drugi pomoći – rekao je gradonačelnik Šapić. 

Gradonačelnik Beograda je naveo i da je pomoć glavnog grada drugim gradovima dužnost prestonice, jednako kao što je saradnja među gradovima dužnost prema građanima. 

– Siguran sam da će ovakvi susreti postati tradicionalni, te da će naši naslednici, ljudi koji budu dolazili na naša mesta i vodili gradove zadržati ovu praksu. I ne samo to, siguran sam i da će ona dati konkretne rezultate, što je svakako i najvažnije, kako bi građani osetili blagodeti te saradnje – zaključio je Šapić. 

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je izrazila uverenje da se na primerima dobre prakse može uraditi mnogo, te da je na današnjem prvom radnom sastanku bilo reči o važnim temama koje mogu doprineti bržem razvoju gradova. 

– Bili smo otvoreni, konkretni i nadam se da će i gradovima koji gravitiraju ka našim velikim gradovima ovo biti od pomoći – naglasila je ona i zahvalila gradonačelnicima na poseti najvećem gradu na jugu Srbije. 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je ključna poruka današnjeg sastanka omogućiti građanima što bolji i kvalitetniji život. Izrazio je uverenje da će se ovakvi sastanci nastaviti i u budućnosti i da će se saradnja ova četiri grada produbiti na korist svih građana.  

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je da gradonačelnici velikih gradova treba da se pomažu međusobno jer, između ostalog, čine jednu veliku porodicu.

Važno je da se administracije uvežu kako se ne bi gubilo vreme na administrativne stvari koje se mogu odraditi i na daljinu, te da se posvetimo stvarima koje su značajne za građane ovih gradova, rekao je Dašić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.9 ° C
3 °
2.4 °
90 %
3.6kmh
75 %
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
9 °
Уто
7 °