26.4 C
Belgrade

Šapić: Tradicionalno dobri odnosi između srpskog i kineskog naroda

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo. Gradonačelnik Šapić i ambasadorka Čen Bo su se složili da su odnosi između dve države i dva naroda tradicionalno prijateljski. Šapić je zahvalio Kini na podršci koju ova zemlja pruža Srbiji posebno u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države.

Šapić je rekao da je u okviru veoma prisne saradnje Srbije i NR Kine važno da se gradovi naših zemalja povezuju, bratime i jačaju međusobne veze. Podsetio je da Beograd od 1980. godine ima Sporazum o saradnji sa Penkingom, zatim da je 2009. godine potpisan Memorandum o razumevanju između Beograda i Šendžena, 2017. godine potpisano je Pismo o namerama o saradnji između Grada Beograda i provincije Hunan, kao i Sporazum o bratimljenju Beograda i Šangaja 2018. godine. Prema njegovim rečima, sporazum između Beograda i Šangaja učvrstio je saradnju dva grada u oblasti privrede, kulture, sporta, zaštite životne sredine i drugih oblasti.

Prvi čovek Beograda je podsetio na niz infrastrukturnih projekata čija je realizacija u toku ili su završeni uz podršku Narodne Republike Kine, kao što su Pupinov most, obilaznica oko Beograda, metro, Koridor 11, toplodalekovod Novi Beograd – Obrenovac, te budući Kineski tržni centar u Novom Beogradu. Osim na velikim infrastrukturnim projektima, saradnja sa Kinom razvijaće se i nadalje i u oblastima kulture, nauke, turizma i nauke i tehnologije.

Gradonačelnik je istakao da je Beograd zahvaljujući ulaganju u turizam postao veoma atraktivna turistička destinacija što pokazuje i broj kineskih turista koji je iz godine u godinu sve veći. On je pozvao turiste iz Kine da nastave da dolaze u što većem broju u našu prestonicu i uživaju u gostoprimstvu bratskog srpskog naroda, kao i velike investitore da i nadalje ulažu u naš glavni grad. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
26.8 ° C
26.9 °
25.2 °
36 %
4.6kmh
0 %
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
25 °
Уто
27 °
Сре
27 °