2.5 C
Belgrade

Šapić: Ubuduće splavovi samo na određenim lokacijama u gradu

Splavovi treba da postanu turistički brend Beograda, ali i da funkcionišu na bezbedan način koji neće ugrožavati svakodnevni život ljudi koji žive u okruženju. Predstoji dopuna Odluke o uređenju priobalja, na osnovu koje će se splavovi ubuduće nalaziti samo na Savskom šetalištu, preko puta Velikog ratnog ostrva i na Zemunskom keju, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Gostujući na TV Hepi, on je rekao da očekuje da će se posle potonuća splava „Fristajler” podrška javnosti za rešavanje pitanja statusa splavova povećati.

– Na osnovu gradske Odluke o uređenju beogradskog priobalja, umesto nekadašnjih sto splavova, sada se na tom delu nalazi 28 objekata. Licitacija je bila javna, učestvovala su 82 pravna subjekta i samo od tog dela Savskog šetališta Grad Beograd će prihodovati blizu milion evra – rekao je gradonačelnik, koji je dodao da se lako može izračunati koliko je Grad izgubio poslednjih 30 godina jer niko nije ništa plaćao.

Prema njegovim rečima, uz taj novac i neko dodatno ulaganje može se rekonstruisati Savsko šetalište.

– Kada se završi procedura, započećemo uklanjanje splavova čiji vlasnici nemaju potpisan ugovor. Daćemo im rok, a nadam se da će ih oni sami skloniti, jer je tako bolje za sve. U januaru završavamo projekat dovođenja struje i očekujemo da će u martu svaki zakupac koji je izlicitirao cenu moći da postavi svoj splav. Nakon toga, u toku proleća, započinjemo rekonstrukciju Savskog šetališta, „Lazaro Kardenas” se već radi i taj deo grada postaće jedan od najlepših – rekao je Šapić.

Prvi čovek prestonice najavio je i da će od septembra sva deca koja pohađaju osnovne i srednje škole dobijati komplet udžbenika, dok će boravak u vrtićima biti besplatan. Sve će to biti omogućeno iz gradskog budžeta, na osnovu racionalizacije i sposobnosti ove uprave Grada.

Jedna od pogodnosti biće i „beogradska kartica”, sa idejom da ona bude najvredniji dokument u novčaniku, kazao je Šapić.

Prosečna porodica, naglasio je Šapić, moći će na ovaj način da uštedi i više hiljada evra godišnje. Ideja je da „beogradska kartica” bude definisana i da zaživi u prvom kvartalu ove godine, precizirao je Šapić i dodao da će ubuduće i usluge socijalne zaštite namenjene ugroženim kategorijama biti besplatne.

Šapić je podsetio da će na teritoriji grada postojati 101 objekat službe komunalnog reda, te da će „beogradski lični” biti lica kojima će građani moći da se obrate u svakoj situaciji.

Gradonačelnik je istakao da je za tri meseca urađeno 45 ulica prestonice, bez probijanja rokova, da se završava Bulevar patrijarha Pavla, dok će ove godine započeti potpuna rekonstrukcija Višnjičke ulice. Takođe, najavio je rekonstrukciju Drajzerove ulice i proširenje Bulevara Zorana Đinđića iza hotela „Kraun plaza”, kako bi se izbegle gužve kod Tržnog centra „Ušće”.

– Iz tog razloga je važna izgradnja novog Savskog mosta, kao i tunela od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana, kao i izgradnja velike petlje na Novom Beogradu, koja će suštinski izmeniti saobraćajnu sliku prestonice – zaključio je prvi čovek srpske prestonice.

beogradski.rs / Beoinfo / Happy TV

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °