12.4 C
Belgrade

Šapić: Učinićemo sve da povećamo ulaganja u kulturu

„Naš zadatak će biti da povećamo ulaganja u kulturu, ali i da iz nje izbacimo koncept tržišne ekonomije. Na taj način ćemo kulturnim delatnicima obezbediti uslove u kojima će moći da se bave umetnošću, ne vodeći računa o tome hoće li njihov rad nužno ostvariti profit. Ozbiljan narod i država, a samim tim i ozbiljna lokalna samouprava, ako hoće da vode računa o svojoj budućnosti, ne smeju da dozvole da kultura, kao ni sport i obrazovanje, budu deo tržišta“ poručio je Aleksandar Šapić, kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda.

Šapić je naglasio da će učiniti sve kako bi omogućio da beogradska pozorišta, ali i sve druge kulturne ustanove i manifestacije u gradu, budu dostupnije svim Beograđanima, a naročito deci.

Želim da brojne kulturne aktivnosti i sadržaji postanu sastavni deo odrastanja najmlađih Beograđana. Za to mi je potrebna podrška svih kulturnih radnika, da zajedničkim snagama pokušamo da sve kulturne sadržaje u Beogradu približimo njegovim građanima. Siguran sam da ćemo za nekoliko godina svi moći da vidimo benefite koji će doneti ovakav pristup kulturi – rekao je Šapić.

Naveo je da će mu, ako postane gradonačelnik, još jedan od važnih zadataka biti uklanjanje grafita koji narušavaju lepotu Beograda.

Grafiti predstavljaju vrstu alternativne umetnosti i lepo je kada se mladi ljudi bave time i imaju hobi, ali ne mogu da ih crtaju bilo gde i na taj način ruže grad. Mi želimo da očistimo prostore prekrivene grafitima i uvedemo komunalni red – rekao je on.

Šapić je istakao da to podrazumeva da će svi oni koji budu crtali grafite na mestima koja za to nisu predviđena, biti adekvatno sankcionisani i da je za to potrebno uvesti strožiju kaznenu politiku.

Istovremeno, neophodno je i da razumemo mlade koji vole da crtaju grafite. Zbog toga želimo da im obezbedimo prostore, poput namenskih parkova koji postoje u velikom broju evropskih gradova, u kojima će moći, ne samo da crtaju, već i da izlažu svoje radove i organizuju brojna takmičenja – zaključio je Šapić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °