2.5 C
Belgrade

Šapić: Učiniću sve da se sportski glas dalje i snažnije čuje

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obratio se danas u hotelu „Moskva” na svečanosti povodom obeležavanja 113 godina Olimpijskog komiteta Srbije. Pre zvanične ceremonije položen je venac na spomen-ploču ispred hotela „Moskva”, koja je posvećena osnivačima Olimpijskog komiteta Srbije.

Čestitajući jubilej, Šapić je istakao da potiče iz sportske porodice, što mu daje obavezu da dokle god bude bio na mestu gradonačelnika učini sve što je u njegovoj mogućnosti za srpski sport.

– Ne znam da li je ikada naša prestonica imala gradonačelnika, a da potiče i dolazi iz sportske porodice. To moju obavezu prema našem sportu čini još većom. Učiniću sve da se taj sportski glas čuje dalje, dublje i snažnije, a svi mi treba da iskoristimo ovo vreme, kada imamo jednog od nas, kao prvog među jednakima u našem gradu, da pokažemo da je srpski sport jedan od najboljih proizvoda koje je ovo društvo, ova zemlja i ovaj narod oduvek imao. Treba da se ugledamo na srpske sportiste i da pokušamo da postavimo neke nove standarde ponašanja i načina kako se postižu najbolji rezultati – rekao je prvi čovek prestonice.

Podsećajući na istorijat Olimpijskog komiteta Srbije, predsednik ove organizacije Božidar Maljković je istakao da je general Đukić pre 113 godina u hotelu „Moskva” zajedno sa grupom oficira osnovao Olimpijski klub, čime je Srbija ušla u prvih 18 država u Evropi koje su formirale ovu organizaciju.

– Proglasom koji je tada upućen želelo se ukazati na to koliko je bavljenje sportom, i to na viteški način, važno za poboljšanje zdravlja naroda, a i mi danas negujemo te principe. Ova predolimpijska godina je najvažnija i činimo sve da današnji sportisti nemaju nikakvih problema, te da im obezbedimo sve potrebne uslove. Čeka nas Olimpijada u Parizu 2024. godine i učinićemo sve da budemo što spremniji – poručio je Božidar Maljković, zahvalivši svima koji su pomogli funkcionisanje Olimpijskog komiteta Srbije.

Ministar sporta Zoran Gajić je istakao da je danas veoma značajan dan u istoriji sporta naše zemlje jer se slavi 113. rođendan Nacionalnog olimpijskog komiteta, čija je istorija prožeta vrhunskim rezultatima naših sportista na planetarnim takmičenjima, na koje treba da budemo veoma ponosni. Prema njegovim rečima, Ministarstvo sporta, Olimpijski komitet, sportski savezi i udruženja započeli su novu fazu razvoja sporta u Srbiji, sa akcentom na ujedinjenom radu koji će rezultirati novim uspesima naših sportista.

Svečanosti su prisustvovali zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, gradski sekretar za sport Nikola Penić, kao i predstavnici Vlade Srbije i mnogobrojni sportisti i sportski radnici.

beogradski.rs / Beoinfo

Najnovije

Belgrade
broken clouds
2.5 ° C
3 °
1.7 °
78 %
4.6kmh
75 %
Нед
3 °
Пон
3 °
Уто
5 °
Сре
6 °
Чет
2 °