2.5 C
Belgrade

Šapić: Umetnička dela Beograda dostupna građanima u novom Salonu Muzeja grada

Gradonačelnik Aleksandar Šapić otvorio je danas novi izložbeni Salon Muzeja grada Beograda, u kojem će se ubuduće priređivati izložbe savremenih domaćih i inostranih autora iz oblasti kulture i umetnosti, kao i edukativni sadržaji. Salon, koji se nalazi u Bulevaru kralja Aleksandra 30–32, svečano je otvoren izložbom „Unplugged – umetnost bez struje” na kojoj su prikazana dela iz novije istorije umetnosti iz kolekcije Muzeja.

Gradonačelnik je tom prilikom pohvalio lokaciju gde se Salon nalazi, naglašavajući da će ona služiti da se građanima približe kulturna dobra koje Grad ima.

– Ono što je sigurno daleko važnije jeste velika rekonstrukcija Muzeja grada Beograda, za šta je, nažalost, tender padao dva-tri puta jer su cene porasle iz objektivnih okolnosti. Nadam se da će taj tender do kraja godine da prođe, a reč je o velikoj rekonstrukciji koja bi u najboljim okolnostima trebalo da traje tri godine. Očekuje se da će cena rekonstrukcije biti više od trideset miliona evra, ali to će biti velika stvar za kulturu čitave naše zemlje, a naročito Beograda – rekao je gradonačelnik Šapić.

Precizirao je da Beograd ima ogroman broj umetničkih dela, te da svakako zaslužuje da ima svoj muzej na ponos svih.

– Bez obzira na teška vremena, ne smemo da zaboravimo na kulturu jer narod koji ne vodi računa o svojoj kulturi i kulturnom uzdizanju nacije ne vodi računa ni o svojoj budućnosti niti može da računa na prosperitet. Ne smemo da dozvolimo da kultura, i dodaću sport, budu deo tržišne ekonomije. Kao prvi među jednakima u gradu, svestan sam koliko je ona važna i zaista ću dati sve od sebe. Pokušaćemo da povećamo budžet za kulturu, kao i za sport – istakao je Šapić.

Gradonačelnik je na kraju podvukao da kulturne institucije i umetnici imaju daleko veću važnost za narod od finansijskog i ekonomskog momenta.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović Vacić je istakla da je ogromno zadovoljstvo raditi sa gradonačelnikom Šapićem jer, prema njenim rečima, suštinski razume razvoj kulture i sporta u srpskoj prestonici.

– Otvaranje izložbenog Salona Muzeja grada Beograda predstavlja još jedan korak ka otvaranju njene centralne zgrade u Resavskoj ulici. U naredne tri godine uradićemo sve da obezbedimo neophodna sredstva u realizaciji ovog velikog poduhvata, a na zadovoljstvo građana Beograda i poštovaoca kulture na ovim prostorima – navela je resorna sekretarka.

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, naglasila je značaj otvaranja jednog ovakvog prostora kako za Muzej grada tako i za grad uopšte.

– U deficitu smo sa izlagačkim prostorom, posebno sa onim koji se odnosi na promociju i na vidljivost same umetničke scene i rad savremenih autora. Trenutno u postavci imamo isključivo slike koje se već nalaze u postavci Muzeja grada, a radi se o najvrednijim autorima našeg likovnog domena i vizuelnog polja stvaralaštva. Galerija je samom estetikom u ovom trenutku nedovoljno opremljena, ali će u narednom periodu biti u potpunosti spremna za ovakve vrste predstavljanja savremene scene posetiocima – rekla je Medakovićeva.

Objekat Salona ima 1.300 kvadrata, od čega je oko četiri stotine preuređeno u izlagački prostor. Trenutno se u njemu mogu pogledati dela 33 savremena srpska autora.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °