19.6 C
Belgrade

Šapić: Uredićemo priobalja u Beogradu tako da ona budu najlepša u Evropi

„Ideja mi je da u periodu ispred nas, u narednih dva mandata, Beograd uredi svoje obale tako da one budu najlepše u Evropi. Moramo da iskoristimo ono što je najveća prednost našeg grada, a to je da leži na dve reke, da sva šetališta koja imamo sredimo. Videli smo na primeru šetališta kod „Beograda na vodi“ da je to moguće. Siguran sam da tako može da izgleda i kompletno priobalje“, rekao je danas Aleksandar Šapić, kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda.

Šapić je istakao da je za sprovođenje ovog procesa neophodna odlučnost i podrška građana, jer u našem društvu postoje mnoge interesne grupe, sa priličnim uticajem, kojima ovakve ideje ne odgovaraju.

Tokom kampanje dobijao sam razne poruke. Kada sam rekao da na Adi Ciganliji ne može 50 ljudi koji igraju golf da zauzima trećinu bisera Beograda, koji se nalazi u centru grada, gde samo vikendom dolazi više stotina hiljada ljudi, to je nenormalno. Mi ćemo napraviti golf terene na obodima grada, a Ada mora da bude deo Beograda koji će biti jednak za sve građane. Želimo da napravimo i pešačko-biciklistički most, da je povežemo sa novobeogradske strane i otvorimo za sve. I tu sam dobijao pretnje: „Ko si ti“. Pa dobro, nisam niko, ali ako dobijem priliku, ja ću to da uradim – rekao je Šapić.

Šapić je naglasio da će projekat novog Savskog mosta koji, pored pravljenja samog mosta, podrazumeva i izgradnju tunela koji će povezati najudaljenije delove Beograda i smanjiti opterećenje saobraćaja za 14 odsto, kao i pravljenje saobraćajne petlje na Novom Beogradu, potpuno pormeniti sliku grada.

Plasirana je teza kako neko hoće da sruši most, i tačka. To je laž. Mi na tom mestu imamo neuslovan stari, teretni, nacistički most, koji nema nikakav istorijski značaj. Sada su se stekli uslovi da napravimo, ne samo novi most, sa četiri trake i biciklističkom stazom, već i tunel, kao i veliki kružni tok na Novom Beogradu. Mešanje hrabrog čina učitelja Zarića koji je most tada deminirao, sa mostom koji danas predstavlja ruglo grada, to je ružno, to je zloupotreba. Mi ćemo tom čoveku da se zahvalimo, da mu podignemo spomenik – naveo je on.

Šapić je ponovio da veruje da Beograd za četiri godine može da postane najčistiji grad u Evropi.

Pitanje zagađenog vazduha ne može da bude rešeno preko noći. To je proces koga moramo svi da budemo svesni. Ideja mi je da, pored podizanja kvaliteta usluge komunalnih službi, uvedemo jednu subotu u mesecu kada ćemo imati organizovanu akciju čišćenja grada u kojoj će učestvovati svi Beograđani. Imamo šansu da naravimo lep i čist grad – zaključo je Šapić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °