6.8 C
Belgrade

Šapić: Uštede da bi komunalni sistem grada bio stabilan tokom predstojeće zime

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da se od prethodne sednice Skupštine grada do danas radilo na traženju načina kako bi mogle da se ostvare uštede, a kako bi taj novac bio opredeljen za ono što je u međuvremenu poskupelo – naftu, gas i drugo. Izrazio je uverenje da će taj posao biti uspešan i naglasio da Beograđani ne bi trebalo da brinu kada je u pitanju predstojeća zima.

– Do sada smo uradili dobar posao i siguran sam da će se građani u to i uveriti na jesen. U septembru ćemo raditi rebalans budžeta kojim ćemo namenski opredeliti sredstva za ono što je neophodno. Ne možemo da utičemo na nabavku energenata jer je to nacionalna stvar, ali se nadam da će državni vrh sa predsednikom na čelu biti u stanju da ih obezbedi. Na nama je da gradske službe, pre svega komunalna preduzeća i komunalnu infrastrukturu pripremimo za zimu i na tome smo radili – naglasio je Šapić.

On je napomenuo da je prošlogodišnji budžet Grada Beograda rađen u potpuno drugačijim okolnostima i dodao da se u međuvremenu svet promenio, te da niko nije mogao da pretpostavi da će cene energenata značajno biti uvećane.

Gradonačelnik je podsetio da je lično u javnosti otvorio temu GSP-a i uopšte situacije u čitavom javnom prevozu.

– Grad Beograd subvencioniše javni prevoz u iznosu između 230 i 250 miliona evra i time se niko nije bavio decenijama. Videćemo šta ćemo sve zateći u GSP-u, a možda će biti i potrebe za krivičnim prijavama. Niko od toga neće da beži i nemamo šta da krijemo. Onaj ko je kršio zakon, kojoj god stranci pripadao, mora da odgovara pred zakonom – rekao je Šapić.

Precizirao je da, nažalost, svega petnaest odsto građana plaća kartu.

– Da bismo mogli od građana da tražimo da plaćaju kartu, moramo najpre da rešimo problem kod nas. Zato ćemo da krenemo od stvari koje možemo da promenimo i unapredimo i kako možemo da smanjimo troškove. Time ću se intenzivno baviti sledećih godinu dana – naveo je Šapić i dodao da javni prevoz sigurno neće poskupeti najmanje godinu i po dana jer „nema svrhe poskupljivati nešto što niko ne plaća”.

Simbolično je danas doneta odluka da sva vozila budu crvena, što je rezultat ranije odluke Skupštine grada, a nikako šarena kakva su sada, ocenio je gradonačelnik, precizirajući da je prihod od oglašavanja svega „na nivou trideset bilborda Grada Beograda”.

– Zakonski je to sve u redu, ali nije politički i zato pojedinci više neće biti na rukovodećem mestu. Pohvalno je da se suočavamo sa stvarima koje sami nismo dobro radili i tu nam treba podrška javnosti – kazao je Šapić.

Gradonačelnik je istakao da su pregovori s kompanijom koja se stara o naplati karata u toku, jer iako ne misli da je tu bilo malverzacija nisu se trudili da naplaćuju karte nakon dostignutog procenta koji im je odgovarao. 

– Moja je namera da preuzmemo odgovornost i za to jer to je kao da vodite restoran ili hotel, a da, iako investirate, nemate uvid u to koliko se naplaćuju sobe i obroci. Došli smo u situaciju da ulažemo ogroman novac, a da su ljudi s pravom nezadovoljni prevozom – rekao je Šapić.
Rebalans budžeta će biti zapravo traženje načina da se kalendarska godina završi sa što manje štete, imajući na umu sve šta se dešava u svetu. Za sve planirane mere potrebno je malo vremena, poručio je Šapić.

Govoreći o Predlogu odluke o izmeni Odluke o javnim parkiralištima, Šapić je rekao da će to omogućiti privatnicima da izgrade garaže i parking-mesta i sami ih naplaćuju, a ne da prave partnerstvo sa „Parking servisom”.

– Mislim da će to povećati broj parking-mesta i garaža, a osim toga i mi ćemo raditi četiri garaže – naveo je Šapić.

Gradonačelnik je na kraju ocenio i da će ubuduće donositi najpragmatičnije odluke, za šta će uvek tražiti podršku javnosti.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °