6.2 C
Belgrade

Šapić: Uvek ću izaći pred građane sa istinom bez bežanja od odgovornosti

Pitanje energetike će biti rešavano na nacionalnom nivou i siguran sam da će naš državni vrh i predsednik, koji je nosilac čitave naše spoljne politike, uspeti da obezbede energente za Srbiju i po informacijama koje imam, tako će i biti, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić gostujući u Beogradskoj hronici. 

– Moj posao je da obezbedimo čitav gradski sistem, kako bismo, ukoliko bude bilo nekih teškoća, učinili sve da stanovi, vrtići i škole budu topli, a da javni prevoz i drugi sistemi funkcionišu. Mi smo upravo sada u proveri naših sistema. Juče su moji pomoćnici bili u elektranama gde se proveravaju trafoi, zalihe. Takođe, pokušavamo da se obezbedimo i mazutom ukoliko bude bila teška situacija sa gasom. Na jesen ću izaći sa planom stabilizacije Beograda, kako bih obavestio građane o svemu, ali već sada mogu sugrađane da uverim da ćemo se baviti stvarima kojima se lokalne vlasti nisu bavile 30-40 godina. Sve se tada podrazumevalo, a mi sada ponovo to moramo da obezbedimo, kako bi grad na jesen i zimu mogao da funkcioniše – rekao je Šapić.

Govoreći o stanju Gradske uprave i gradskih preduzeća, gradonačelnik je istakao da je u toku skrining celog sistema i da je još rano za procene, ali da je činjenica da postoje preduzeća koja su bolje funkcionisala, kao i ona koja su nešto lošije radila.

– Ukupna situacija nije loša, ali svakako može biti bolja. Recimo, 2016. smo finansijski mnogo bolje stajali, što se novca tiče, iako je sada opšti budžet Grada daleko veći, mada on ne zavisi od lokalne samouprave, već od ukupne ekonomske situacije u zemlji. Činjenica je da je poslednjih nekoliko godina Srbija napredovala i da je ekonomska situacija bila jaka i snažna te se kao takva odrazila i na gradski budžet. Neke projekte ćemo morati da revidiramo zbog novonastale situacije sa energentima i troškovima, a neki su bili besmisleni poput rečnog prevoza i školskih tableta koji su koštali do sada 15 miliona evra, a nisu ih dobila sva deca. A ja sam, kada sam obilazio sve novobeogradske škole, ušao u svako od 650 odeljenja i ni u jednom se ne koristi tablet za učenje. Naravno da ga niko ne koristi kad nijedan obrazovni sistem u svetu ne podržava učenje sa tableta, pa tako ni naš. Ako mi budemo u budućnosti imali plan da delimo tablet računare, podelićemo ih svoj deci. Moći će da se koriste i u druge svrhe i koristiće ih cele porodice, a neće kao sada biti blokirani i beskorisni. Imamo problema i u rubnim delovima grada gde je nekadašnji zamenik gradonačelnika išao prikolicom i obećavao ljudima svašta, a mi danas moramo da im objašnjavamo da to nije realno – rekao je gradonačelnik. 

On je pomenuo problem kanalizacije u Borči, koji neće moći da se reši šest godina. 

– Ja neću ljude da lažem. Ako početkom avgusta tender prođe, imaćemo godinu i po dana za projektovanja. Sada obilazimo sve te prigradske opštine i iskreno im govorimo šta može, a šta nije moguće u ovakvoj situaciji. Neću bežati od odgovornosti, neću lagati, kao što to nisam učinio ni kada je bila ova poslednja velika kiša. Tako je bilo i kada je pukla velika cev u Kraljice Marije, ali ima tu grešaka i iz ranijeg vremena, jer ta stara azbestna cev nije bila na vreme zamenjena. Mi ćemo pokušati da delujemo na vreme, pojačali smo sve službe kako bi reagovale što bolje, ali mora se reći i da je u svemu tome bilo i nečije neodgovornosti. Ova gradska uprava i rukovodstvo će ljudima uvek govoriti iskreno kakva je situacija i nastojaćemo da delujemo najbolje u okolnostima u kojima se nalazimo – rekao je Šapić, ukazavši da postoje i veliki projekti koji ne bi smeli da stanu, a koji zavise od ukupne situacije u Evropi. 

Gradonačelnik je ponovio da je jedan od najvećih problema grada javni prevoz i da očigledno niko do sada nije hteo da se time sistemski bavi, jer je to nepopularna tema.

– I tu sam odlučio da izađem pred ljude i kažem kako jeste. Na nama je da pokušamo da unapredimo javni prevoz, ali moramo da kažemo građanima da je nemoguće da se nešto unapredi i da bude kvalitetno ukoliko ga niko ne plaća. Za javni prevoz se izdvaja godišnje 230 miliona evra godišnje, što je skoro četvrtina gradskog budžeta. To je novac naših sugrađana koji može da se upotrebi za druge stvari, poput vrtića, škola, socijalne pomoći – istakao je Šapić.

Na pitanje da li je lakše plivati u politici ili u bazenu, gradonačelnik je rekao da je svaki posao težak na svoj način, ali ako ga radite odgovorno, rezultati su i te kako merljivi.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °