5.3 C
Belgrade

Sećanja na žrtve bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas cveće na Granitni krst u porti Vaznesenjske crkve povodom obeležavanja sećanja na žrtve bombardovanja Beograda aprila 1941. godine.

Mladenović je rekao da 6. april u Beogradu izaziva teška i potresna sećanja na one koji su stradali u bombardovanju pre 81 godinu.

– Ta akcija nazvana je „strašni sud” od strane Hitlera i nacističke vojske. Beograd je bez objave rata bombardovan u nedeljno rano jutro 6. aprila, u 6.30 sati, na Vaskrs. U porti Vaznesenjske crkve stradao je veliki broj Beograđana dolazeći na vaskršnje jutrenje. Beograd je bio potpuno razrušen, 1.000 tona bombi palo je tog jutra, 6. aprila. U više naleta nastavljeno je bombardovanje grada tog dana, kao i 7. aprila. Blizu 4.000 Beograđana stradalo je u bombardovanju, uništeno je mnogo zgrada, spaljena je i Narodna biblioteka. To bombardovanje je bio znak kako će posle izgledati okupacija, koja je bila veoma teška, mučna, sa mnogo stradanja – naglasio je Mladenović.

Kako je rekao, Beograd je propatio od 1941. do 1944. godine, kao i 1945. godine i bio bombardovan ne samo od nacističke vojske i nemačkog okupatora već i od samih saveznika. Nadali smo se, dodao je, da se bombardovanje više nikada neće ponoviti, a bili smo svedoci da smo 1999. godine bili izloženi NATO bombardovanju i agresiji.

– Sećamo se svih žrtava i odajemo im danas poštu i pomen, nadajući se da se ovakvo stradanje više nikad neće ponoviti – istakao je Mladenović.

Član Gradskog veća Predrag Jevremović položio je cveće na fontanu „Vrelo života” ispred Palate „Beograd”.

Cveće su položili i predstavnici Gradske organizacije civilnih invalida rata Beograda i Udruženja za očuvanje tradicionalnih vrednosti Beograda „6. april”.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
5.3 ° C
6.4 °
3.6 °
86 %
6.2kmh
75 %
Нед
5 °
Пон
3 °
Уто
6 °
Сре
5 °
Чет
1 °