6.2 C
Belgrade

Seniori u obilasku Orašca, Aranđelovca i Topole

Gradska opština Vračar neguje nacionalnu istoriju i kulturu, i brine o svim svojim sugrađanima, a posebno najstarijim Vračarcima. U danu kada Srbija obeležava svoju državnost seniori Vračara uputili su se, u okviru tradicionalnog programa „Seniori upoznaju Srbiju“, na izlet u Orašac, Aranđelovac i Topolu. Na put ih je ispratio pomoćnik predsednika Gradske opštine Vračar Marko Nikić, koji im je ujedno čestitao veliki praznik i istakao da će danas prisustvovati svojevrsnom času istorije i posetiti mesto na kojem je na današnji dan 1804. godine upaljena iskra slobode i državnosti naše zemlje, kao i dva šarmantna grada u srcu Šumadije.

Republika Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma. Jedan je dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak protiv turske vlasti, a za vođu ustanka izabran Đorđe Petrović Karađorđe. Drugi kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i potvrđen prvi moderni, a za to vreme i izuzetno liberalan Ustav Kneževine Srbije.

Znamenito mesto Orašac ima status kulturnog dobra od izuzetnog značaja i obuhvata skup građevina i spomenika koji su vezani za podizanje Prvog srpskog ustanka. U okviru kompleksa nalaze se: Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, sa čuvenim ikonostasom koji je oslikao Steva Todorović, Spomen-česma koja se nalazi na lokaciji „Marićevića jaruga“ nedaleko od Crkve, Spomen-škola, spomenik voždu Karađorđu, koji je podignut na dvestogodišnjicu od Prvog srpskog ustanka i rad je vajara Drinke Radovanović. Nakon obilaska Orašca seniori su se uputili u grad izuzetne kulture i predivne prirode – Aranđelovac, Smešten u podnožju planina Bukulja i Venčac predstavlja jednu od najznačajnijih banja i lečilišta u našoj zemlji. Nakon obilaska malog šarmantnog grada u srcu Šumadije, seniori su posetili Topolu, nakon čega su predah od obilaska znamenitosti i trenutke za razmenu utisaka pronašli u restoranu u kojem je za njih Opština organizovala ručak.

Gradska opština Vračar poziva sve penzionere sa mestom prebivališta na našoj opštini da se prijave za jednodnevni izlet svakog radnog dana pozivom na broj telefona 011 3081 455 , i na taj način provedu aktivno i ispunjeno treće doba.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °