0.4 C
Belgrade

Seniori upoznaju Srbiju

Po sunčanom oktobarskom danu vračarski penzioneri ponovo upoznaju znamenitosti Srbije na besplatnim izletima koje organizuje Opština Vračar. Seniore je na put ovoga jutra ispratio predsednik Gradske opštine Vračar Milan A.

Nedeljković i istakao da izleti predstavljaju nezaboravno iskustvo za seniore i priliku da upoznaju najlepše krajeve Srbije. U okviru današnjeg izleta najstariji sugrađani će obići Manastir Tronošu i Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću.

Prostor oko Spomen kuće Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću, manastir Tronoša i šire okruženje, koji zajedno čine celinu kulturnih i prirodnih vrednosti materijalnog i nematerijalnog nasleđa, proglašen je uredbom Vlada Srbije zaštićenim područjem izuzetnog značaja. Manastir Tronoša pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve.

Nalazi se u selu Korenita, u neposrednoj blizini Tršića na teritoriji grada Loznice. Tršić je rodno mesto srpskog filologa i reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića. Spomen-kuća Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću je podignuta 1933. godine na mestu Vukove rodne kuće.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
mist
0.4 ° C
3.7 °
-0.3 °
95 %
0.9kmh
75 %
Уто
3 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
3 °

Servisne vesti