19.6 C
Belgrade

Seniori upoznaju Srbiju

Seniorski izleti nisu samo turistički obilasci, već grupa Vračaraca koji dele zajednička interesovanja za putovanja i upoznavanje istorijskih i kulturnih znamenitosti Srbije. U dobrom raspoloženju i uz smeh na jednodnevni izlet u Šumadiju seniore je ispratio šef Kabineta predsednika Gradske opštine Vračar Nikola Jelenković.

Jelenković je u razgovoru sa najstarijim Vračarcima istakao da su izleti prilika da nauče više jedni o drugima, prošire vidike i provode ispunjeno i aktivno treće doba, kao i da će rukovodstvo Opštine nastaviti da sprovodi aktivnosti i projekte u cilju unapređenja kvaliteta života penzionera sa Vračara.

Šumadijski okrug nalazi se u centralnom delu Srbije. U okviru obilaska ove regije seniori će posetiti Aranđelovac, Topolu i Oplenac, a nakon toga će za njih biti organizovan ručak na kojem će moći da razmene utiske sa izleta.

Grad izuzetne kulture i predivne prirode Aranđelovac smešten je u podnožju planina Bukulja i Venčac, i predstavlja jednu od najznačajnijih banja i lečilišta u našoj zemlji. Nakon obilaska malog šarmantnog grada u srcu Šumadije, seniori su se uputili ka Topoli i Oplencu. Crkva Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević nalazi se na Oplencu, brdu pored Topole. Knez Aleksandar Karađorđević je prvo podigao vinograde na Oplencu, dok je kralj Petar I Karađorđević započeo zidanje mauzoleja. Pored crkve i mauzoleja nalazi se i kuća kralja Petra, kraljeva vinarija i vinogradi.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °