11.4 C
Belgrade

Šesnaesta međunarodna biciklistička trka „Beograd–Banjaluka 2022”

Biciklistički savez Srbije, u saradnji sa Biciklističkim savezom Beograda i Centrom za razvoj i unapređenje sportske saradnje Republike Srbije i Republike Srpske, pod pokroviteljstvom Ministartsva omladine i sporta Republike Srbije i Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, organizuje Šesnaestu međunarodnu biciklističku trku „Beograd–Banjaluka 2022”. Trka će se održati od 13. do 17. aprila.

Prva i druga etapa organizuju se na teritoriji Republike Srbije, a preostali deo trke u Republici Srpskoj. Prva etapa je u Beogradu u sredu, 13. aprila, a druga etapa 14. aprila od Obrenovca do Bijeljine. Biciklistička trka „Beograd–Banjaluka” nalazi se u kalendaru svetske biciklističke federacije UCI i ima visoku kategoriju 1, a ujedno je i kvalifikaciona za Olimpijske igre i svetsko prvenstvo. 

Na trci je prethodne godine nastupio maksimalni dozvoljeni broj od 25 ekipa, 176 učesnika sa šest kontinenata i 31 nacija, a ove godine interesovanje je još veće. Pored promovisanja biciklističkog sporta, regionalne, evropske i svetske saradnje, organizacija ove manifestacije doprinosi razvijanju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama potpisanog između Republike Srbije i Republike Srpske.

Sreda, 13. april – prva etapa – Bulevar Nikole Tesle (kružna trka):

  • 17 časova – zatvaranje saobraćaja za druge učesnike u saobraćaju u Bulevaru Nikole Tesle na stazi Ušće prema saobraćajnom elaboratu;
  • 17 časova – dolazak ekipa na start;
  • 18 časova – start prve ekipe;
  • 19 časova – proglašenje najboljih i ceremonija otvaranja;
  • 20 časova – puštanje redovnog saobraćaja u Bulevaru Nikole Tesle.

Trasa prve etape (kružna trka): Ušće (Start/cilj) – Bulevar Nikole Tesle – ispred Palate Srbija – pravo – Bulevar Nikole Tesle – polukružno u Bulevar Nikole Tesle (pre Brankovog mosta) – pravo Bulevar Nikole Tesle do raskrsnice sa Ulicom trešnjin cvet – polukružno u Bulevar Nikole Tesle – pravo do cilja ispred Palate Srbija. 
Dužina jednog kruga iznosi četiri kilometara. 

Četvrtak, 14. april – druga etapa (Obrenovac–Bijeljina):

  • 11 časova – zatvaranje saobraćaja za druge učesnike u saobraćaja u centru Obrenovca oko startnog prostora;
  • 12 časova – nezvanični start – Obrenovac krug; Voze se dva kruga ulicama Miloša Obrenovića, Ljube Nenadovića, Kralja Aleksandra Prvog i Kralja Petra Prvog. 
  • 12.15 časova – zvanični start na raskrsnici ulica Vojvode Mišića i Ljube Nenadovića u pravcu Šapca;
  • 12.30 časova – otvaranje saobraćaja za druge učesnike u Obrenovcu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °