5.3 C
Belgrade

Sinoć u Ljubljani otvoren festival „Ruta 2022”

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković prisustvovali su sinoć otvaranju festivala „Ruta 2022” u Ljubljani.

Inicijativu za osnivanje Regionalne unije teatara pokrenulo je Beogradsko dramsko pozorište početkom leta 2019. godine, a čini je šest reprezentativnih pozorišnih kuća iz regiona – Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Protokol o formiranju Unije potpisan je 18. oktobra 2019. u Skupštini Grada Beograda. 

Plan je, kako je Nikodijević izjavio za Beoinfo, da se pozorišta predstave u gradovima regiona, zaključno s Beogradom u decembru. 

Prema  njegovim rečima, u aprilu će se pozorišta predstaviti publici u Podgorici, u junu u Sarajevu, u avgustu na Brionima, u oktobru u Skoplju i za kraj u decembru u našem glavnom gradu. 

– Ljubljana i Beograd su gradovi pobratimi, a osim u oblasti kulture, saradnja je izuzetna na polju implementacije „zelenih” i „pametnih” rešenja za gradove, budućnosti razvoja gradova, naročito u oblastima stanovanja, energije, vodnih resursa, saobraćaja, kao i u oblasti komunalnog reda i rada inspekcijskih službi. 

Festival okuplja veliki broj gostiju, a jedan od ciljeva jeste kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
5.3 ° C
6.4 °
3.6 °
86 %
6.2kmh
75 %
Нед
5 °
Пон
3 °
Уто
6 °
Сре
5 °
Чет
1 °