15.6 C
Belgrade

Sinoć u Ljubljani otvoren festival „Ruta 2022”

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković prisustvovali su sinoć otvaranju festivala „Ruta 2022” u Ljubljani.

Inicijativu za osnivanje Regionalne unije teatara pokrenulo je Beogradsko dramsko pozorište početkom leta 2019. godine, a čini je šest reprezentativnih pozorišnih kuća iz regiona – Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije. Protokol o formiranju Unije potpisan je 18. oktobra 2019. u Skupštini Grada Beograda. 

Plan je, kako je Nikodijević izjavio za Beoinfo, da se pozorišta predstave u gradovima regiona, zaključno s Beogradom u decembru. 

Prema  njegovim rečima, u aprilu će se pozorišta predstaviti publici u Podgorici, u junu u Sarajevu, u avgustu na Brionima, u oktobru u Skoplju i za kraj u decembru u našem glavnom gradu. 

– Ljubljana i Beograd su gradovi pobratimi, a osim u oblasti kulture, saradnja je izuzetna na polju implementacije „zelenih” i „pametnih” rešenja za gradove, budućnosti razvoja gradova, naročito u oblastima stanovanja, energije, vodnih resursa, saobraćaja, kao i u oblasti komunalnog reda i rada inspekcijskih službi. 

Festival okuplja veliki broj gostiju, a jedan od ciljeva jeste kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
scattered clouds
16.1 ° C
16.8 °
15.7 °
62 %
5.7kmh
40 %
Уто
16 °
Сре
19 °
Чет
22 °
Пет
21 °
Суб
23 °