12.4 C
Belgrade

Slava crkve Živonosnog Istočnika u Pudarcima

Nekoliko vekova unazad, ovde je bio veliki pomor stoke, i na Svetli Petak, molitvama Presvete Bogorodice taj pomor stoke je stao. U znak zahvalnosti na ovu nesebičnu pomoć Majke Božije, tada je verni narod počeo da slavi ovaj praznik kao svoju zavetnu slavu i u spomen na to slavljenje na kraju je podignuta i ova prelepa crkva u kojoj se danas nalazimo, rekao je Episkop Jerotej u svojoj arhipastirskoj besedi na molitvenom sabranju u Pudarcima, na Svetli Petak.

Na Svetli Petak Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički G. Jertej, vikar Patrijarha srpskog načalstvovao je na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u hramu posvećenom Živonosnom Istočniku u Pudarcima.

Ovom prilikom, Episkop Jerotej osveštao je novi mozaik postavljen iznad ulaza u ovu svetinju. Na kraju Svete Liturgije osvećeni su slavski darovi i prelomljen slavski kolač, povodom hramovne slave.

U svojoj besedi na Liturgiji Episkop Jerotej podsetio je prisutni verni narod o istorijatu praznika Živonosni Istočnik i čuda koja su se desila na čudotovornom izvoru kod Carigrada, molitvama Presvete Bogorodice.

Kamen temeljac za prvi hram u Pudarcima položio je 2008. Mitropolit Amfilohije, (tadašnji) Vladika hvostanski Atanasije je 2011. osveštao zvona, a na praznik Živonosnog Istočnika, 25. 2014.godine, Patrijarh srpski Irinej je osveštao završenu i kompletno freskopisanu Crkvu Živonosnog Istočnika. Pudarci su dobili jednobrodnu crkvu (12,5 sa 6,5 m) sa šestougaonim zvonikom bez kupole u čijoj su priprati, sa leve strane, oslikani Sv. Ermil i Stratonik, hrišćanski stradalnici koji su, kako se veruje, pogrebeni u susednom Brestoviku.

Ispred rukovodstva gradske opšine Grocka svečanom obeležavanju slave prisustvovao je predsednik GO Grocka, Dragan Pantelić zajedno sa saradnicima.

Galeriju fotografija pogledajte OVDE.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °