6.8 C
Belgrade

Slava i sabor u Busijama

Večernjom službom 23. maja kojoj je prisustvovao predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i u tradicionalnoj saborskoj atmosferi u naselju Busije otpočelo je obeležavanje hramovne slave Svetih prvih slovenskih apostola Kirila i Metodija.

Braći prosvetiteljima, koji su u 9. veku širili pismenost i veru, uveli glagoljicu kao pismo i smatrani ”slovenskim apostolima”, posvećen je jedan od najlepših hramova u Zemunu. 

Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio episkop novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin i svetkovanju ovog značajnog dana – 24. maja za sve građane Busija prisustvovali su članovi Veća GO Zemun Boško Radovanović i Vukašin Bojović.

Crkveni kompleks u Busijama otelotvorenje je ideja svetaca kojima je posvećen, budući da  je pod okrilje crkve stao gotovo sav javni život, verski, obrazovni, zdravstveni i kulturni, desetine hiljada žitelja naselja koji su izbegavši iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine svoj novi dom našli u Zemunu.

Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture, državni je praznik koji je ustanovljen 2019. godine.

Slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije su osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire veru Hristovu, a umnožene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju.

Na Papin poziv stigli su u Rim gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moraviju i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici na čelu sa svetim Klimentom i Naumom koji su sastavili pismo ćirilica.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °