19.2 C
Belgrade

„Slikarev san“ Dušana Mikonjića u Galeriji `73

Izložba koja nosi naziv „ŽIVETI SVOJ SAN- o slikarevoj tajni i potrazi za njom“, autora Dušana Mikonjića, našeg uglednog slikara i grafičara, svečano je otvorena u Gleriji 73. Posle gotovo pola veka Mikonjić ponovo izlaže u ovoj galeriji, ovog puta slike rađene tehnikom ulje na platnu , nastale u poslednjih desetak godina.

Dušan Mikonjić, rođen je 1940. godine u Uroševcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1964. godine, a od 1965. godine je član ULUSa. Živi i radi kao samostalni umetnik u Beogradu. Od 1963. godine redovno izlaže na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Na domaćoj umetničkoj sceni zauzima istaknuto mesto kao jedan od najutentičnih savremenika.

Dušan Mikonjić, poznat beogradskoj publici pre svega kao crtač i kao grafičar, spada u onu grupu umetnika koji teže da se izraze što jednostavnijim jezikom koji je svima razumljiv. Vesna Todorović, istoričarka umetnosti u tekstu za katalog izložbe, Dušana Mikonjića naziva „pesnikom palete“ a njegove slike „lirikom između jave i sna“ , opisujući ih kao „rađanje najlirskijeg slikarskog zapisa“.

Mikonjićeve slike plene posebnom fascinacijom. Bojene površine i živo kretanje na platnu poseduju moć opčinjavanja – vladaju i zavode posmatrača. Možda je to, upravo njegova – slikareva tajna.

Izložbu, koja će trajati do 17. maja svečano je otvorila Olivera Vukotić, istoričarka umetnosti.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
18.9 ° C
19.6 °
16.9 °
82 %
1.5kmh
75 %
Нед
20 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °