-2.2 C
Belgrade

Smotra crkvenog besedništva u Popoviću

Tradicionalna manifestacija ,,Smotra crkvenog besedništva“, u realizaciji crkvene opštine Popović, održana je ove godine deseti put po redu, u jubilarnom duhu, 13. novembra 2021. godine u crkvi Svetog velikomučenika Georgija.

Smotra je kao i prethodnih godina Blagoslovom Episkopa šumadijskog Gospodina Jovana organizovana pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije, Gradske opštine Sopot i Centra za kulturu Sopot.

Tema ovogodišnjeg Besedništva je bila „Sloboda“. Iz godine u godinu, već čitavu deceniju, koliko se održava ova manifestacija, smenjuju se teme ali smisao ostaje isti, negovanje tradicije crkvenog besedništva. U besedi su učestovali sveštenici Eparhije šumadijske i Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, kao i profesor Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Bogdan Lubardić. Program je upotpunjen duhovnom muzikom u izvedbi muzičkog sastava „Kanon“ iz Kragujevca, uz pratnju Marije Vučković, Nikoline Vučković i Aleksandre Pašić.

U porti crkvenog dvorišta, posetioci su imali priliku da vide izložbu crteža „Loza Nemanjića“ Marije Vučković
iz Beograda. Osim istaknutih besednika i uvaženih gostiju manifestaciji su prisustvovali Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan i predsednik Gradske opštine Sopot Gospodin Živorad Milosavljević. Idejni tvorac i organizator manifestacije je paroh hrama Svetog Đorđa u Popoviću, Marko Stevanović.

Na kraju programa, besednicima, izvođačima i predstavnicima institucija dodeljene su zahvalnice. Izuzetno smo ponosni na ovaj događaj i zahvalni svima koji su doprineli da ova oplemenjujuća manifestacija dugi niz godina opstaje, duhovno uzdiže i obogaćuje kulturni život naše opštine.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
overcast clouds
-2.2 ° C
-0.2 °
-4.3 °
85 %
0kmh
88 %
Пет
4 °
Суб
3 °
Нед
6 °
Пон
5 °
Уто
1 °

Servisne vesti