6.2 C
Belgrade

Spomenik Branku Pešiću na mestu stare fontane

U društvu domaćina predsednika Gradske opštine Zemun Gavrila Kovačevića i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, članovi Odbora za podizanje spomenika bivšem gradonačelniku Beograda i znamenitom Zemuncu Branku Pešiću obišli su Veliki trg u Zemunu kako bi precizirali tačnu lokaciju gde će spomenik biti postavljen.

U obilasku lokacije učestvovali su pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine Beograda Andrea Radulović, glavni urbanista Marko Stojčić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, direktor JKP ”Javno osvetljenje” Aleksandar Cincar Poposki, predsednik Odbora istoričar umetnosti Nikola Kusovac, autor spomenika Marko Kratohvil, kao i predstavnici gradskih komunalnih preduzeća.

”Veliki trg je pravo mesto za jednog velikana kakav je bio Branko Pešić. Ovo je mesto gde se najbolje oseća duh i ritam Zemuna. Tu je gradska pijaca, tu je Glavna ulica, u blizini je i opštinsko zdanje u kojem je svojevremeno radio i šetalište kojim je Branko koračao. Uveren sam da će svaki građanin Zemuna prolazeći pored ovog spomenika dati naklon jednom takvom čoveku, a istovremeno osetiti ponos što je njegov komšija bio kreator i vizionar modernog Beograda u kojem danas živimo i koji razvijamo po meri jedne evropske metropole”, rekao je predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević.

Spomenik će biti postavljen na mestu gde se sada nalazi fontana na Velikom trgu. Kako kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ovaj prostor će biti iskorišćen da pored spomenika budu postavljeni i prateći elementi sa vodom koja se sliva i nekoliko česmi. Umesto klasičnog postamenta spomenik će krasiti parterno uređenje koje će omogućiti ljudima da sednu, da se odmaraju i da komuniciraju sa Brankom. Biće to prilika da se uredi kompletan Veliki trg i da se zameni mobilijar.

Skulpturu u bronzi Branka Pešića, visoku 2,25 metara izradiće Umetnička livnica ”Jeremić”.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °