2.5 C
Belgrade

Sprovode se aktivnosti na suzbijanju štetnih glodara na teritoriji gradske opštine Obrenovac

Javno preduzeće za zaštitu i unapređenje životne sredine na teritoriji opštine Obrenovac otpočelo je mere kontrole i smanjenja populacije glodara na javnim površinama u gradskim i seoskim naseljima. Ove poslove obavlja Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine Svetozar Andrić ističe, da će posao deratizacije biti obavljen u predviđeno vreme.

– Zavod za biocide i medicinsku ekologiju garant je da će posao deratizacije biti obavljen savršeno, kao i svake godine. U okviru 30 dana, koliki je rok za obavljanje ovog posla, radiće se sistemom lepeze, od centralnih delova gradske opštine ka seoskim mesnim zajednicama, službenici iz Zavoda za bicide posetiće bukvalno svako domaćinstvo, a nakon 30 dana preparat će ostati u svim mesnim zajednicama, što znači da će svi, u zavisnosti od potreba, moći i naknadno da preuzmu preparat – rekao je Andrić i dodao da je količina preparata kojim se vrši deratizacija povećan u odnosu na prethodnu godinu.

Iz Zavoda za biocide ističu, da će se suzbijanje štetnih glodara vršiti preparatima na bazi materije bromadijolon, kao i da su operativci obučeni da preparat postavljaju bezbedno i na odgoarajuća mesta.

– Obaveštenja će biti postavljena na banderama, oglasnim tablama stambenih zgrada, ogradama i na drugim zgodnim mestima, tako da će građani biti upoznati da je deratizacija u toku. U slučaju nenamernog trovanja, na obaveštenju je istaknut i telefon Centra za trovanje, ali u svakom slučaju, preparati se postavljaju na bezbedan način, tako da neciljni organizmi, ne mogu doći u dodir sa preparatom koji se odnosi na suzbijanje glodara – naglasio je doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Sistematska deratizacija sprovodi se jednom ili dva puta godišnje i to uglavnom na proleće i jesen.

U Javnom preduzeću za zaštitu i unapređenje životne sredine napominju da je u toku i monitoring krpelja, a čim vremenske prilike to dozvole, biće sprovedena akcija uništavanja krpelja na teritoriji Obrenovca.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °