16.6 C
Belgrade

Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta: Otkrivena spomen – ploča

Srbija danas obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma, a centralnu ceremoniju kod Spomenika žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora Staro sajmište predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je na tom mestu otkrio spomen ploču jasenovačkim žrtvama, na kojoj stoji:

„Od 1941. do 1945. godine sistem koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu bio je naokrutniji deo sistema terora u Drugom svetskom ratu. Mnoge jasenovačke žrtve donela je reka Sava do Starog sajmišta, koji je od leta 1942. jedno vreme funkcionisao kao deo jasenovačkog sistema logoda. Ovu obalu povećujemo jasenovačkim žrtvama, na večnu spomen, a pokolenjima na nezaborav. Građani i građanke Beograda“.

Vučić je zatim položio venac na Spomenik žrtvama genocida.

Vence su, nakon toga, položili i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, gradonačelnik Beorgada i zamenik gradonačelnika Zoran Radojičić i Goran Vesić, predstavnici Udruženja logoraša…

Ceremoniji prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Bocan – Harčenko.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu jeste državni praznik, odnosno dan sećanja, koji se obeležava u Srbiji svake godine, 22. aprila.

Posvećen je sećanju na Srbe, ali i Rome i Jevreje, koji su stradali u masovnim zločunima tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °