5.3 C
Belgrade

Stara apoteka dobila je novi izgled

Nakon renoviranja, Stara apoteke u Obrenovcu ponovo je spremna za rad. Novi zakupac morao je renovirati objekat u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, tako da je nova apoteka sačuvala deo nekadašnjeg izgleda. Apoteku su danas obišli predstavnici opštine Obrenovac i direktor Javnog preduzeća ”Poslovni prostor” Obrenovac Petar Petrović.

Petrović je ovom prilikom naglasio, da stari izgled apoteke nije mogao u potpunosti biti sačuvan.

– Ono što smo obećali, ispunili smo. Ovo je zadovoljstvo, ne samo za nas, već i za sve građane Obrenovca. Mislim da je na ovom prostoru, jedino mogla da zaživi apoteka koja sada izgleda fantastično – poručio je Petrović.

Stara apoteka osnovana je 1872. godine, sa radom je počela tri godine kasnije i kao takva predstavlja važan objekat kulturne baštine gradske opštine Obrenovac.

Zamenik predsednika opštine Obrenovac Miloš Stanojević posebno je naglasio, da Gradska opština Obrenovac ulaže napore u očuvanje starih spomenika, koji su od kulturnog značaja za opštinu.

– Ovo je najstarija apoteka u Srbiji, koja se nalazi u Obrenovcu i krasi našu glavnu ulicu – naveo je Stanojević i dodao da će biti sačuvane zgrade koje ističu nekadašnji izgled Obrenovca i na taj način ga čuvaju od zaborava.

U renoviranom objektu Stare apoteke nalazi se poseban deo u kome su smeštene fotografije starog Obrenovca, ali i deo nameštaja po kojem je nekadašnja apoteka bila prepoznatljiva.

Farmaceutkinja Zorica Jovanović ovom prilikom je istakla, da je jedan deo svog radnog veka provela u nekadašnjoj apoteci gde je, kako kaže, zavolela svoj posao i stekla prva znanja iz struke.

– Zaista mi je jako drago, da posle toliko godina, ova apoteka ponovo radi i da je ovako lepa. Takođe, drago mi je što je sačuvan jedan deo nameštaja – rekla je Jovanović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
5.3 ° C
6.4 °
3.6 °
86 %
6.2kmh
75 %
Нед
5 °
Пон
3 °
Уто
6 °
Сре
5 °
Чет
1 °