11.8 C
Belgrade

Stojčić: Generalni urbanistički plan Beograda do 2041. godine treba da obezbedi infrastrukturni razvoj i pravilnu demografsku sliku prestonice

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je danas da je Generalnim urbanističkim planom Beograda do 2041. godine predviđeno poboljšanje demografske slike prestonice, te razvoj infrastrukture, od saobraćaja do izgradnje javnih objekata kulture, zdravstva i obrazovanja.

On je za RTS istakao da je reč o strateškom planu za razvoj Beograda, ujedno i najvažnijem dokumentu koji može da donese Skupština grada.

– Plan se bavi svim segmentima razvoja grada Beograda, od razvoja demografske slike do razvoja infrastrukture i izgradnje javnih objekata – kulture, zdravstva i obrazovanja. Ovaj put i visokog obrazovanja, jer po prvi put imamo tendencije za izgradnju studentskih kampusa i drugih objekata visokoškolskih ustanova. Na taj način ćemo omogućiti našim studentima bolje uslove i ostanak, a u isto vreme obezbediti i mogućnost dolaska stranih studenata – najavio je Stojčić.

Ukazao je da je planom obuhvaćen svaki segment društva kako bi čitav sklop aktivnosti u narednih 20 godina imao za cilj pravilnu demografsku sliku.

– Nama u Beogradu nedostaje oko 50.000 stanovnika kako bismo imali optimalni broj za intelektualni i ekonomski razvoj. Sada Beograd ima stabilnu demografsku sliku, odnosno isti broj onih koji odlaze i onih koji se doseljavaju. Zato su nam potrebni stanovnici koji se pre svega bave intelektualnim delatnostima. Iz tog razloga moramo tim ljudima obezbediti visokokvalitetne uslove za život u funkcionalnom smislu, a to znači puno više parkova, biciklističkih staza i drugih javnih sadržaja koji podrazumevaju komforan život – naveo je Stojčić.

On je najavio izgradnju velodroma na prostoru hipodroma, ali i pojasnio da hipodrom ostaje na istom mestu. Takođe je najavio razvoj aerodroma i drugih sportskih sadržaja koji će pomoći u zdravlju stanovništva prestonice.

Glavni gradski urbanista je istakao da se Generalni urbanistički plan nalazi na ranom javnom uvidu do kraja juna u holu Gradske uprave, takođe u zgradi Urbanističkog zavoda Beograda, kao i ispred Beogradskog izloga u Knez Mihailovoj ulici.

– Svaki dan od 12 do 18 časova zainteresovani građani imaće pomoć stručnih lica, dok svoje mišljenje mogu da predaju u pisanoj formi u zgradi Gradske uprave u Ulici kraljice Marije 1. Generalni urbanistički plan je osnova za neke nove planove detaljne ili generalne regulacije. Javni uvid očekuje se od jeseni, tako da građani imaju priliku da se u ranoj fazi izjasne i daju svoje predloge – naglasio je Stojčić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13.4 ° C
13.8 °
11.7 °
82 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
25 °
Пон
26 °