3.1 C
Belgrade

Strategija za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom za grad koji je jednak za sve

Strategija za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Beograda za period od 2023. do 2029. godine veoma je važan proces kako bismo omogućili grad bez barijera i predrasuda, jednak za sve, poručila je danas sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić na prvom sastanku Radne grupe za izradu predloga strategije.

– Želimo da učinimo dodatne korake i napore kako bismo postigli cilj. Strategija će biti od velike pomoći, a nadam se da ćemo dobiti kvalitetan dokument koji će pomoći da osobe sa invaliditetom u Beogradu imaju polaznu tačku za sve ono što ćemo ubuduće raditi. Mnogo toga se već radi, razvijene su brojne usluge i u opštinama i na nivou Grada, ali sve treba sabrati na jednom mestu i kreirati zadatke i ciljeve – naglasila je sekretarka Čamagić.

Želimo, dodala je, da dobijemo strategiju kakvu Beograd zaslužuje.

Strategija predstavlja dokument strateškog opredeljenja Grada Beograda u oblasti unapređenja prava i položaja osoba sa invaliditetom i akcioni plan koji je sastavni deo strategije i programa. Osnovni razlog za izradu strategije jeste poboljšanje sveukupnog društvenog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom u Beogradu i njihovo ravnopravno učešće u društvu.

Na sastanku radne grupe u zgradi Gradske uprave ekspert Nemačke međunarodne organizacije za saradnju (GIZ) Vladan Jovanović predstavio je prvi radni nacrt strategije sa integrisanom analizom. On je pojasnio strukturu dokumenta i naveo da se sastoji od analize položaja i prava osoba sa invaliditetom u Beogradu, identifikacije problema i vizije ciljeva i strateških mera.

Udruženja osoba sa invaliditetom i organizacije nevladinog sektora uzele su učešće u izradi ove strategije, što znatno doprinosi njenom kvalitetu i razvoju prava i usluga socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom. 

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °