4.4 C
Belgrade

Stručno vođenje po želji publike: „Tajne iz zaboravljene arhive“ u Rančićevoj kući, „Legat dr Aleksandra Kostića“ u Gročanskoj čaršiji

Zbog velikog interesovanja, pozivamo Vas da se u subotu 29. oktobra 2022. godine zaputite u zelenu i voćnu Grocku, gde će se u čarobnom ambijentu Rančićeve kuće od 11.30 časova uživati u stručnom vođenju izložbom „Tajne iz zaboravljene arhive“, i potom Legatom dr Aleksandra Kostića u Gročanskoj čaršiji – sa osobenim domaćičkim tandemom koji će posetioce dočekati i provesti kroz malo poznatu istoriju Beograda.

Biće to prof. dr Nela Puškaš, autorka izložbe, i Zorica Atić, kustoskinja i direktorka Centra za kulturu Grocka.

U okviru izložbe „Tajne iz zaboravljene arhive“ prvi put je predstavljena javnosti nedavno pronađena fotografska zaostavština Aleksandra Đ. Kostića (1893–1983), osnivača Instituta za histologiju i embriologiju (1921) i Fotografskog odeljenja (1924), prvog profesora histologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ali i osnivača Beogradskog foto-kluba (1928).

Jer, prof. Kostić je bio veliki ljubitelj fotografije – i pionir medicinske fotografije i filma na našim prostorima.

A šta je sve još, pored medicinskih tema, zabeležio na fotografskim staklenim pločama, saznaćemo u Rančićevoj kući, spomeniku kulture u kome stanuje Centar za kulturu Grocka, u okviru stručnog vođenja.

Nakon obilaska izložbe, posetioce očekuje još jedna poslastica – poseta Legatu dr Aleksandra Kostića u Gročanskoj čaršiji, zaštićenoj ambijentalnoj celini Beograda. Naime, pored prirodnih nauka, profesor Kostić je imao i druga interesovanja… Od gimnazijskih dana se zanimao za književnost, muziku, fotografiju, pisao je priče, interesovao se i za evoluciju, i uz sve navedeno, izradio je veliki broj naučnih i dokumentarnih fotografija koje su svedočanstvo vremena.

U Dubočaju u Grockoj je prilikom gradnje kuće 1931. godine otkrio arheološko nalazište, danas zaštićeni arheološki lokalitet, i za naredne generacije prikupio i sačuvao bogat arheološki i paleontološki materijal. Svoj legat je poklonio Gradskoj opštini Grocka, koji je potom izložen u Rančićevoj kući pod tematskim nazivom Zavičajni muzej Grocke (1982-1991/2001). Njegov sin Vojislav Voki Kostić, poznati srpski kompozitor, pisac i zaljubljenik u kulinarstvo , zaostavštinu je dopunio očevim ličnim predmetima. Dopunjena i obrađena zbirka je zalaganjem Centra za kulturu izložena 2018. godine u ljupkoj namenskoj galeriji „Legat dr Aleksandra Kostića“ koja se nalazi u Biblioteci „Ilija Garašanin“, u čuvenoj Gročanskoj čaršiji.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

*Izložba „Tajne iz zaboravljene arhive“ nakon gostovanja u galeriji Rančićeve kuće biće predstavljena i u galeriji SANU. Tematska izložba je usmerena na kompleksno predstavljanje eksponata iz dragocene, nedavno otkrivene zaostavštine prof. Aleksandra Kostića, osnivača i prvog profesora histologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na podizanje svesti o kulturi sećanja, te na upoznavanje sa kulturnim i naučnim razvitkom Srbije i nemerljivim doprinosom cenjenog naučnika.

Izložbena postavka „Tajne iz zaboravljene arhive“ u Rančićevoj kući realizuje se podrškom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i Opštine Grocka, i traje do 1. novembra 2022. godine.

CZK Grocka

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °