6.2 C
Belgrade

Svakodnevno suzbijanje odraslih jedinki i larvi komaraca

Zahvaljujući odgovarajućim vremenskim uslovima, ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” obavljaće i u sredu, 3. avgusta, od 20 časova do ponoći tretman suzbijanja odraslih jedinki komaraca uređajima sa zemlje, dok će larvicidni tretman sprovoditi svakog dana budući da on nije uslovljen vremenskim prilikama, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća. 

Tretman suzbijanja odraslih komaraca u sredu obuhvatiće lokacije: Šiljakovac, Glumčevo brdo, jezero Duboki potok, Lisović, Baćevac, Boždarevac, Lazarevac, Barajevo i Mladenovac. Iz ovog preduzeća apeluju na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija na lokacijama gde se obavlja suzbijanje komaraca.

Preparat koji ekipe „Gradske čistoće” koriste za tretman ovih insekata registrovan je od Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te zbog njegove upotrebe nema razloga za strah. 

Preduzeće apeluje na sugrađane da ekipama omoguće nesmetano sprovođenje tretmana komaraca u cilju što efikasnije zaštite Beograđana od ujeda ovih insekata kontrolom i smanjenjem njihove brojnosti.  

Zbog infekcije koju mogu preneti komarci zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila, sugrađanima se savetuje da redovno prazne vodu koja se zadržava oko kuća, u buradima, kantama, saksijama za cveće i starim gumama itd. Takođe, poželjno je da koriste zaštitne mreže na prozorima i vratima te da izbegavaju boravak u prirodi u vreme najveće aktivnosti komaraca. Ukoliko moraju da borave na otvorenom prostoru, preporuka je da nose odeću sa dugim rukavima i nogavicama, kao i da upotrebljavaju repelente protiv uboda insekata.

Beograđani svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu: ekologija@gradskacistoca.rs.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
6.2 ° C
6.7 °
5.8 °
94 %
6.2kmh
75 %
Уто
6 °
Сре
6 °
Чет
13 °
Пет
20 °
Суб
17 °