11.8 C
Belgrade

Sve spremno za 35. Beogradski maraton

Jubilarni 35. Beogradski maraton biće održan u nedelju, 15. maja, pod sloganom „Prijateljstvo na duge staze”, najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš istakao je da će posle dve godine pauze ponovo biti održana „Trka zadovoljstva”, kao i trke polumaratona i maratona, uz niz pratećih sadržaja.

Prema njegovim rečima, predviđeno je i održavanje Dečjeg maratona, ali isti će biti organizovan do kraja godine zbog radova na rekonstrukciji Beo zoo-vrta, gde se tradicionalno održava ova manifestacija.

– Beograd je tradicionalno dobar domaćin svetskim takmičenjima, a Beogradski  maraton je uvod u najveće događaje koji nas očekuju u toku godine. Takođe, Beogradski  maraton pokazuje i spremnost sistema da odgovori na ovakve izazove. Ekipe komunalnih preduzeća su tim povodom već više od mesec dana na terenu. Uređuju se putevi, trotoari, parkovi, javne fontane i česme, a sve sa ciljem da se ovaj praznik sporta predstavi u najlepšem svetlu – istakao je Glavaš.

On je već za subotu najavio izmene u režimu javnog gradskog prevoza, a od nedelje ujutru sukcesivno zatvaranje trasa za trke polumaratona i maratona. Takođe je istakao da će „Parking servis” i Uprava saobraćajne policije početi sa uklanjanjem vozila sa trase od subote od 22 sata.

Glavaš je pozvao je sugrađane da uklone vozila sa trase, koja se nije menjala u odnosu na prethodnu godinu i koja se može videti na sajtu Grada Beograda. Takođe da imaju razumevanja za izmene na velikom broju linija javnog gradskog prevoza koje će trajati do nedelje u 15 sati. Pozvao je sugrađane da se priključe „Trci zadovoljstva” na sam dan održavanja manifestacije, i za taj dan najavio izuzetno lepo vreme.

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš je podsetio da su prethodne dve godine bile organizaciono jako teške zbog pandemije virusa korona.

– Jako se radujemo što će jubilarni 35. Beogradski maraton biti organizovan u prepoznatljivom starom obimu sa velikim brojem trkača i gostiju Beograda, uključujući i najmasovniju „Trku zadovoljstva” – naveo je Habuš i pozvao sugrađane da podrže događaj. 

On je najavio učešće 6.700 takmičara, od kojih će 6.000 učestvovati na individualnim trkama u polumaratonu i maratonu, kao i rekordnih 700 učesnika u štafetnoj trci na 21 kilometar.

– U nedelju nas očekuje brza i elitna trka, s obzirom na to da imamo sedam takmičara iz Etiopije sa personalnim rekordima od 2:09 minuta, što je na granici rekorda beogradske staze na 42 kilometra, dok su učesnice na granici 2:29 minuta. Takođe i u polumaratonskoj trci nas očekuje veoma dobra trka jer su prijavljeni kvalitetni domaći takmičari i regionalni šampioni – najavio je direktor Beogradskog maratona.

On je dodao da je cilj organizatora da Beogradski maraton bude lider u regionu, koji će trkači rado birati u svom kalendaru aktivnosti. Takođe da je zajednička strategija sa Gradom Beogradom, kao pokroviteljom manifestacije, promocija fizičke aktivnosti, zaštita životne sredine i podrška osobama sa invaliditetom.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13.4 ° C
13.8 °
11.7 °
82 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
25 °
Пон
26 °